Потенциално заразените с COVID-19 у нас са около 50 000. Тази сметка направи математикът и член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов. Според него за да се изчисли колко са потенциално заразените трябва да се сметне броят на починалите по 200.

"В момента са 260 починали по 200, това е около 50 000. Другият вариант е - умножавате по 8 числото на регистрираните заразени. Тоест 6100 x 8. Тоест около 50 000 заразени", обясни проф. Витанов пред Нова телевизия.

Анализаторът Тихомир Безлов пък изчисли, че в рамките на 5 седмици броят на активните случаи на COVID-19 у нас е практически удвоен и страната ни е горе-долу в ситуацията на Сърбия (по данни от вчера в страната са регистрирани общо 17 076 заразени и 341 смъртни случая, а за едно денонощие са заразени 357 души - б.р.).

По думите му особено важно е дали болниците ще издържат. Властите пък били изправени пред трудната задача да изберат мерки, които хората да слушат.

"От едно пълно пренебрегване на мерките, в момента има промяна, поне в големите градове. Страхувам се, че хората трябва да го научат по трудния начин", коментира Безлов.

"Математиката го показа! На 19 март казах: "Спазвайте карантината и след 3 месеца ще излезем от медицинската част от кризата. На 1 юни бяхме на 6 случая и имахме 19 дни да се изчистим", допълни проф. Витанов.

"Не се изчистихме, защото се формира една група от хора, които вярват на теорията, че това нещо е безобидно, не спазват мерките и ето резултата", добави той.

По думите му в момента един болен заразява 1,33 души. Тоест 100 души заразяват 133.

"В Германия имаше такъв коментар, че немската система не може да издържи на коефициент 1,3 до средата на лятото", даде пример Безлов.

От своя страна директорът на Александровска болница д-р Костадин Ангелов коментира: "Това, което се случва, е очаквано заради всички онези хора, които не спазваха мерките. Цифрите на заразените днес са доста по-големи от вчерашните, но е важно какъв процент от тези хора имат нужда от болнично лечение, от интензивни грижи".

Според него в момента ситуацията изглежда "контролируема". 

По думите му българската система е изправена пред огромно предизвикателство по отношение на специалистите по здравни грижи.

"Имат много извънреден труд, много нощен труд. По целия свят пациентите, които имаха нужда от болнично лечение, не бяха лекувани само от инфекционисти, а от всякакви специалисти", обясни д-р Костадинов. И допълни, че такъв проблем не се решава за няколко дни.