Около 35% от българите са защитени от COVID-19, показват анализите на математика от Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов пред bTV

Чрез математическия си модел той следи както общия щит срещу коронавируса, така и ядрото на щита, както сам той го определя. Това означава, че защитените в момента, които са 34,9 на сто, включват регистрираните преболедували, нерегистрираните прекарали вируса и ваксинираните. Ядрото включва само регистрираните преболедували и получилите ваксини - те са общо 17,5%. Очакванията са щитът или всички защитени в края на май да достигне 45%.

Как ще се развива вирусът у нас през следващите седмици и месеци ще зависи от това дали ще се появят нови щамове, или не. Ще зависи и от това как ще ни се отрази великденското празнуване.

"Ако не сме внимавали по празниците, броят на заразените ще тръгне нагоре. Ще започне да се вижда още в края на празниците - т.е. от 10 нататък, но ще се прояви в пълна степен някъде там 14-15“, обясни проф. Витанов.

Що се отнася до новия индийски щам - според него ще е нужно време - да се натрупат данни, за да може да се изградят и математически модели, ако вариантът стигне до България.

„При нас има смекчаващи вината обстоятелства. Първо плътността на населението не е толкова голяма, второ хигиенните навици са други и трето щитът вече е 35%. Т. е. дори да се появи нов щам, не се очаква такова рязко повишаване на случаите, каквото беше ноември месец“, обясни Витанов.

Очакванията са до няколко дни вече да имаме и първата област, излязла от червената зона, и това е Плевен.

На Великден са поставени 3405 дози ваксини. Новозарaзените за денонощие са 348, при направени близо 3200 теста. Излекувани са 553 души. Починалите за 24 часа са 48. Местата за свободна ваксинация ще продължат да работят до 9 май.