12-годишното момче разпиля конкурентите си в своята възрастова група и спечели титлата в Международното състезание по математика (International Mathematics Competition) с явно превъзходство, предаде Дарик радио.

Успехът на бургазлията затвърждава авторитета на училището му ПМГ "Акад. Никола Обрешков" вече и в световен мащаб. Заради постижението на Константин Бургас ще е домакин на следващото световно първенство по математика.
Досега домакини са били Филипините, Тайланд, Китай, Корея, Индонезия.

Наскоро Константин стана най-добрият математик от шести клас, представил се на Петия математически фестивал „Золотое руно”, който се проведе от 4 до 12 юни в Абхазия.
В продължилата шест дни надпревара момчето шашна журито с отличните си познания по теория на числата, числови редици и комбинаторика и се завърна в родината с първото място в своята група.

Освен отличен математик, 12-годишният ученик е и много добър ватерполист (състезател по водна топка). Косьо, както го наричат съотборниците му от СКВТ "Черноморец", има извоювани един златен и два бронзови медала в своята възрастова група, пише Бургаснюз.

На първенството в Тайпе в по-голямата възрастова група Николай Янков се окичи с бронзово отличие. Отборно възпитаниците на ПМГ "Акад. Никола Обрешков" в състав Мирела Пулева, Магдалена Георгиева, Атанас Лапчев, Николай Янков, Радостин Петров, Христо Добрев, Сияна Жекова и Константин Гаров се класираха на второ място в шампионата.
На "бойното" математическо поле бургаските таланти, подкрепяни от своите преподаватели Петя Димова, Динко Раднев и Ваня Стоянова, се съревноваваха с представителите на почти всички азиатски страни, както и на Русия-два отбора, Кипър и др.

Освен от бургаската природо-математическа гимназия, България бе представена още от учениците на ПМГ-София, Частна математическа гимназия-София и ПМГ- Варна.  

Участието на младите математици не се финансира от държавата, а от спонсори, учителското настоятелство и от самите родители.

С 3 медала се завръща и българският отбор от 44-ата Международна олимпиада по химия, проведена от 20 до 30 юли 2012 г. във Вашингтон, САЩ, съобщи  akademika.bg.
Петър Каразапрянов (ПМГ „Добри Чинтулов”, Сливен) участва за втора поредна година и бе отличен със сребърен медал. Бронзови медали завоюваха Христо Георгиев Рашеев (НПМГ) и Васил Христов Василев (СМГ, София). Участие на олимпиадата взе и Владимир Пламенов Милов от МГ “Гео Милев”, Плевен. Ръководители на отбора са доц. д-р Донка Ташева и гл. ас. д-р Пенка Василева от Факултета по химия и фармация на Софийски Университет „Св. Климент Охридски”.