През следващите седмици смъртността от коронавирус ще скача с 50 до 100%. Тази седмица ще има и нов рекорд на починали. Това прогнозира в "Тази сутрин" по bTV математикът Петър Велков.

"В момента смъртните случаи от коронавирус на ден реално са над 200, защото имам нерегистрирани. Това показва и статистиката на НСИ - 1800 души повече са починали през изминалите две седмици в сравнение с последните пет години", каза той.

Една от основните причини да се взимат твърди мерки навсякъде в държавите е невъзможността на здравните системи да поемат нарастването на случаите, което води до смъртност от всякакви заболявания, отбеляза Велков.

"Във всички страни, в които се прилагат строги мерки, между 14 и 28 дни има рязък спад на новите случаи. Оттам задължително спада хоспитализацията и със закъснение спадат и смъртните случаи", обясни математикът.

Петър Велков заяви, че митът, че в Швеция няма мерки е рухнал. Те дори продължават да затягат мерките и те са по-тежки от българските. Самите хора също така ги спазват, изтъкна математикът.

Велков смята, че предложените от здравния министър мерки са абсолютният минимум, който трябва да бъде взет, за да има ефект.

"Много е важно обаче как ще ги приложим, защото ако ние като общество решим, че ще ги заобиколим и ще си правим тайни партита, ще направим така, че няма да има ефект от тях. А ефект ще има след 14 до 28 дни. Смъртността ще продължава да расте в следващите поне 14-21 дни", обясни Петър Велков.

Според него поне 50% от смъртните случаи е можело да бъдат предотвратени, ако не сме изпуснали положението след лятото.