"Ако не се държим прилично, през септември и октомври ни очаква COVID вълна като в Индия", предупреди математикът проф. Огнян Кунчев в bTV.

Макар вече да виждаме плавно повишаване на случаите на COVID-19 у нас, според Кунчев трудно ще достигнем стойностите от над 3000 заразени през летния сезон.

"Делта вариантът бързо измести другия вариант в Англия, в Германия и при нас също забелязваме, че много агресивно крачи напред, тоест август може да очакваме 80% заразени с него", обясни математикът от БАН.

Той прогнозира, че до края на август, началото на септември ще имаме по около 1000 новозаразени дневно и добави, че заради разпространението на коронавируса през лятото няма да достигнем до 3000-4000 заразени на ден, но "кривата се вдига рязко ноември".

Преди време проф. Кунчев направи прогноза, че до октомври у нас ще има изграден колективен имунитет.

"Много сме далеч, не виждам как ще стане. Ако искаме до ноември да ударим поне 60% покритие с ваксините, сега трябва да ваксинираме по 60-70 хиляди души дневно", коментира Кунчев.

По думите му е тъжно, че сме достигнали до под 8000 нововаксинирани средно на ден.

Ден по-рано доц. Ангел Кунчев заяви, че идващата вълна ще е на неваксинираните и на младите хора.

Той обясни, че в Западна Европа най-засегнати от Делта варианта са хората на възраст между 20 и 30 години. А в някои страни, като Кипър например - децата между 8 и 11 години. По думите му от една страна е спецификата на Делта варианта, а от друга това, че тези групи са най-слабо имунизирани.