Очакваме ръст на новозаразените с COVID-19 у нас през следващите дни, респективно смъртността от коронавирус да нарасне между 4 и 8 пъти. Това обяви математикът и експерт по управление на кризи Петър Велков пред bTV.

По думите му през следващите дни ще се повишат още хората, които се нуждаят от медицинска помощ, тежките случаи, както и смъртността.

"Тежките случаи вървят с около 14 дни закъснение, а смъртните с - 21. В момента при смъртните случаи ние наблюдаваме ефекта от преди три седмици, когато имахме около 600 случая. Сега имаме над 4000, тоест заболеваемостта е нараснала 5-6 пъти. Очакваме и смъртността да нарасне пропорционално - между 4 и 8 пъти", обясни математикът.

Той разкри, че повишаването на смъртността зависи от достъпа до болнична помощ. Според него скоро ще минем границата от 100 души загубили битката с COVID-19 за денонощие.

"Може да стигнем и 300. Между 15 и 20% е смъртността на хора, приети в болници. В момента те са над 3000. Около 40% е смъртността при интензивните пациенти, в момента имаме над 250 души. 80% е смъртността при интубираните - само си направете сметката", каза експертът.

По думите на Велков математическите модели показват, че до 10 дни може да достигнем 8000 заразени за 24 ч. Той добави, че в България се извършват много малко тестове и затова реалните мащаби на пандемията не са известни.

"Притеснителен показател са карантинираните случаи - в момента имаме малко над 41 хил. активни случая и почти толкова карантинирани. Тоест, ние нямаме проследяване на пандемията, на контактните лица - вирусът се разпространява неконтролируемо", добави той.

Експертът заяви, че Регионалните здравни инспекции изнемогват и нямат достатъчно служители, за да проследяват случаите.