В редица градове на страната се проведе традиционната акция за събиране на пластмасови капачки. Тя е в рамките на инициативата "Капачки за бъдеще" в помощ на недоносените деца. Със събраните пари от рециклираната пластмаса се купуват кувьози за малките общински болници.

След последното масово събиране на капачки през септември са закупени кувьози за три общински болници - в Кнежа, Троян и Нова Загора, каза за БНР организаторът на инициативата Мартина Йорданова.

"Всяко трето дете, което е било в кувьоз, получава увреждане на очите. Т. е. много е важно апаратурата да е годна за ползване, не просто да я има", изтъкна Йорданова.

Столичани предаваха своите капачки пред централния вход на стадион "Васил Левски" днес от 9 до 15. часа. Повече от 10 000 души минаха през стадиона, някои оставиха и пари. Събрани са към 25 тона капачки, ще стигнат за закупуването на четири кувьоза, като все още не е решено за кои родилни домове ще бъдат, каза Йорданова, цитирана от "Фокус".

Правим проучване, звъним на всяка болница поотделно, за да разберем с какво разполагат и от какво имат нужда. Ще обявим болниците публично, отбеляза организаторът. 

Капачки събираха и в Пловдив, Варна, утре инициативата продължава в Благоевград.

Близо 10 тона капачки бяха събрани само до обед във Варна

Мащабна акция по събиране на пластмасови капачки се провежда днес пред Катедралния храм "Св. Успение Богородично". В голямото предаване на непотребни пластмасови капачки се включиха десетки хиляди хора от цяла Североизточна България, обявиха от инициативата "Аз вярвам и помагам".

Хиляди хора предаваха капачки във Варна

Снимка: Булфото

По предварителни оценки са събрани и предадени 21 тона пластмаса само за няколко часа. Със средствата от рециклираните капачки ще бъде закупена и дарена скъпо струваща медицинска апаратура в помощ за новородените деца в СБАГАЛ "Проф. Д-р Димитър Стаматов" и МБАЛ "Св. Анна".

 

Във варна дойдоха хора от цяла Североизточна България

Снимка: Булфото

"Направо не знам какво се случва. Над 25 общини се включват. Има деца, които са били четвърти-пети клас, в момента вече са осми-девети, отиват в гимназиите си, развиват наистина потенциала да се случват по-големи неща. Ние променяме цяла нация. Цяла България вече събира капачки", коментира за БНР организаторът на кампанията във Варна Владислав Николов.