Зачестяват случаите на отнети шофьорски книжки на български граждани в Румъния. От Министерството на външните работи предупреждават, че свидетелството за правоуправление на шофьора в северната ни съседна страна може да бъде отнето за всяко пътно нарушение на закона, без значение от неговата значимост.

От началото на годината до момента в Българското посолство в Букурещ са получени обработени преписки по 191 отнети свидетелства за управление на моторно превозно средство, предаде БНР.

Най-честите нарушения са превишена скорост, неправилно изпреварване, отнемане на предимство на пешеходец, пресичане на непрекъсната осева линия.

От външното ведомство препоръчват на българските граждани в Румъния да спазват стриктно закона за движение по пътищата и ограниченията, наложени със знаци и пътна маркировка.

Според последните промени в Закона за движението по пътищата в Румъния шофьорите не могат да плащат глобите си директно на полицията, а само по банков път, в пощенски офис или друга румънска данъчна служба.

Датата за погасяване на половината от минимално изискуемата сума по глобата за пътно нарушение е до 15 календарни дни от датата на издаване на фиша. Петнадесет дни е и срокът за обжалване на фиша, ако шофьорът смята, че е санкциониран неправомерно.

Например, ако глобата е 200 RON (прилизително 43 евро), и минимално изискуемата от закона сума е 100 RON (приблизително 21,5 евро), тогава шофьорът трябва да заплати половината от минимално изискуемата сума, т.е. 50 RON (приблизително 11 евро) до 15 дни. Останалата част от сумата следва да бъде платена до 30 дни.

Ако шофирате по време на наложена временна забрана наказанието е затвор.