Националният оперативен щаб обсъжда нови облекчаващи обичайния ни начин на живот мерки. Сред тях обаче със сигурност не е сваляне на маските на закрити пространства. Това стана ясно от днешния брифинг, на който участваха председателят на щаба ген. Венцислав Мутафчийски, секретарят доц. Димо Димов, главният здравен инспектор Ангел Кунчев и директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

"Ние може да освободим всички мерки много бързо - до юни, но тези за закрити помещения, носенето на маски и дезинфекцията ще останат за много дълго време", заяви Кунчев и добави: "Обсъждаме преминаване към друга стратегия и ще препоръчаме да отпадне 14-дневната карантина за влизащи в страната".

Според него главните мерки не трябва вече да се предприемат по границите, а служителите на РЗИ да се върнат на своите места в страната и да обръщат внимание на съмнителните случаи, да откриват рано заразените с коронавирус и да предотвратяват възникването на огнища.

На брифинга днес бяха оповестени 17 нови случая за коронавирус у нас за изминалото денонощие. От тях 7 са настанени в болница. Изследваните са общо 1273 души.  Активните области са 6. Общият брой на регистрираните лица досега е 2477. Увеличението е с 0,7% в сравнение с вчерашния ден.

Активните случаи са 1378. 6 са новите случаи в София, Пазарджик - 4, Видин и Шумен по 2, Сливен, Хасково и Ямбол по 1 новозаразен. 255 са случаите при медицински лица или това е 10,3% от общия брой на засегнатит, един нов случай при медицинска сестра в Ямбол. Това е втората медицинска сестра за два поредни дни. 

Няма регистрирани нови случаи на заразени деца.

53 са новите оздравели.  965 стават досега излекуваните, съобщи ген. Мутафчийски.

В Пловдив е починал мъж на 75 години, който е преведен от Пазарджик. Средната възраст на починалите у нас е 65,6 години.

Под 200 са вече хоспитализираните пациенти, те са 198 в различни болници в София и в страната, като 20 от тях са в интензивни отделения.

Бразилия, САЩ и Русия продължават да са водещи страни в света по разпространението на коронавирусната инфекция.

В Бразилия са открити 22 300 нови заразени за изминалото денонощие, 414 660 са общо случаите там. САЩ - 1 745 000 са общо случаите, 20 500 са общо за денонощието новите заразени.

Испания - 510 са новите случаи, общо са 283 хиляди. Русия - 8338 - 370 680 са общо Великобритания - 267 240 общо, 2013 за денонощието.

На Балканите епидемията отслабва - в Турция са регистрирани 1035 нови случаи, общо в страната са 159 797. В Румъния - 165 нови случаи, общо с COVID0-19 са 18 594. В Сърбия - 48 новозаразени са докладвани за денонощието, наблюдава се положителна тенденция. В Гърция има едва 11 нови случаи на коронавирусна инфекция, в Босна и Херцеговина - 19, в Хърватия няма нови заразени, в Северна Македония - 25, в Албания - 21 нови регистрирани случаи за денонощието.

"Хидроксихлорикина има множество странични ефекти, затова не може да се ползва в домашна обстановка, а само в болници, при това се прилага под строг контрол", съобщи ген. Венцислав Мутафчийски в отговор на въпрос има ли лекарството странични ефекти.

На въпрос дали Националният кръвен център набира донори на кръвна плазма с антитела и дали има доброволци, както беше обявено преди месец, главният държавен здравен инспектор доц. Кунчев съобщи, че има доброволци, но в момента Министерството на здравеопазването оборудва лабораторията за целта. "Ползването на плазма не касае само коронавируса, така че лабораторията ще влезе в употреба дори и след епидемията", допълни доц. Кунчев.

Проучвания за хидроксихлорокина не са правени в България - това изисква огромен брой пациенти - такива проучвания се правят от СЗО, а те са временно прекратени към момента. Всяка болница, която е лекувала пациенти, извършва наблюдението на своите пациенти след излекуването им и това дали в оздравителния период са имали усложнения.

 

Контролът на Българската агенция за безопасност на храните (БАХБ) върху кланиците никога не е спирал. Нямаме никакво притеснени, заяви доц. Кунчев на друг въпрос относно контролът върху предприятията за месо, след като в Западна Европа имаше няколко случаи на огнища, тръгнали именно от кланици. Доц. Кунчев каза, че съобщенията се следят много внимателно и от щаба и от БАБХ. Той посочи, че ще се предприемат действия, ако наистина се затвърди твърдението на лесно предаване на вируса от животни, но досега такова нещо няма.

Доц. Кунчев съобщи, че предстои и реорганизация на работата на Щаба с оглед облекчаване на мерките. Сериозно обсъждаме разрешаването на игра на откритите детски площадки, както и отварянето на частните образователни центрове, каза още доц. Кунчев и добави, че е много вероятно началото на юни да има такава промяна.

Италия разкри пред ВМА важни факти за доказването и лечението на Ковид-19 

На 26 май делегация от ВМА е посетила италианската университетска болница "Сан Матео" в Павия. Съставът на нашите медици е бил от двама инфекционисти, двама хемотрансфозиолози и един вирусолог. Посрещнати са били от целия борд на директорите и шефовете на департаменти, които са се занимавали пряко с коронавируса. Представени са презентации, извършени са визити за споделяне на опит, съобщи началникът на Националния оперативен щаб.

Той посочи, че освен меренето на температура, след това италианците правят ехографско изследване на белите дробове, което не е особено разпространена практика в България; рентгенография и накрая скенер. Ген. Мутафчийски подчерта, че е създадена перфектна организация по отношение на диагностицирането - резултатът на PCR тест излиза за около час и половина.

ВМА ще подпише договор със "Сан Матео" за обмяна на технологии и идеи. Всички протоколи, които са използвани от Италия, са да ни дадени преведени

Установено е, че увредата не е само на белите дробове, но и на сърдечния мускул и останалите органи. Италианците съобщават за кожни промени до около месец след прекарване на инфекцията. Правили са биопсии на сърца, по този начин е доказано засягането на миокарда.

Ковид-19 е отнел средно 13 години при мъжете, които са починали и средно 11 години при жените, отбеляза ген. Мутафчийски.

В последно време не използват хидроксихолорин, но използват антибиотици в същите комбинации, в които ние ги използваме, каза още той.

Италианците отчитат, че има 42% смъртност в интензивните отделения и споделят честите усложнения от пневмоторакси, които се получават при интубирани пациенти. Във ВМА също е имало такъв случай на починал пациент след плазмопреливане.

"Използват прясно замразена плазма и правят количествен анализ на нивото на антителата. Отчели са при преболедували от Ковид-19 най-добра наситеност на антитела в първия един месец след заболяването. До третия месец има рязък спад на антителата. На третия месец тази плазма не може да се води хиперимунна и те не я използват.

Информационната система дава сигурни признаци, че може да се разчита на това, което дава като информация. В събота и неделя ще се направи тестване от нас дали информацията, събирана по ръчен начин, съвпада напълно. От понеделник ще можете да сваляте сами тази информация, която се обявява на брифнга, каза още ген. Мутафчийски.