Това показва мониторингов доклад на Института за модерна политика, съобщи неговият председател Борислав Цеков, предаде БТА. Бившият депутат от НДСВ  отбеляза, че това е "най-пробитият от частни и корпоративни интереси парламент през последните години".
Той посочи, че мотивите за приеманите закони са общи и голословни. Преди да се правят законовите инициативи, не се анализира социалният и икономическият ефект от тях. 

За една година от института са наблюдавали 102 законопроекта. От тях 58 промени попадат в зоната на сивото законодателство и са лобистки, като вече 30 са действащи, съобщи Дарик радио. Примери за такива практики са поправките в законите за нотариусите и лова, които уреждат персоналните интереси на депутати от ГЕРБ, се посочва в доклада. Друг такъв текст е отменената забрана в закона за обществените поръчки, която недопускаше фирма да кандидатства за обществена поръчка в едно министерство, ако роднина на министъра е в нейното ръководство. Посочена и и скандалната поправка в "Държавен вестник", която отменяше забраната за реклама на наркотични вещества.

"Замислете се къде е централата на управляващите, къде се взимат решенията, как се взимат и не създава ли тази неяснота, колкото и да изглежда централизирана, много повече възможности - кой откъдето може да си намери 2-3 удобни депутати от мнозинството. Когато се управлява според моментни хрумвания, според нуждите на политическия пиар, винаги се стига да възможност така да те подведат, че една лобистка инициатива да изглежда много добре, но да си е очевидно прокарване на частни интереси", коментира Цеков.

Междувременно лидерът на СДС Мартин Димитров съобщи, че Синята коалиция ще внесе предложение за отпадане на конкретни текстове в лобистки закони, приети в 41-ото Народно събрание. Той даде пример със спорния закон, приет на първо четене преди дни, според който собствениците на земеделски земи ще трябва да ги предлагат за продажба първо на арендатора и ако той не даде отговор в срок от 30 дни, тогава ще могат да я продават на трети лица.

„Ако това не помогне, ще търсим начин за намеса на Конституционния съд и след това Европейската комисия, защото няма как 20 години СДС да се бори за пазарна икономика и да дойде ситуация, при която като имаш 3 дка земя не можеш да я продадеш на брат си", заяви Димитров пред "Фокус".
По думите му тези текстове ни връщат към комунизма, ТКЗС-ата и феодализацията на стопанството.

„Тези лобистки предложения – да караш човечеца първо да предлага на арендатора, пък да имаш документ от него, за да можеш да продадеш на трети лица, противоречи на всички принципи за свободата на собствеността. Представете си един възрастен човек, едни баба и дядо, които трябва да ходят при арендатора да им подписва някаква бележка", допълни той.

По-рано днес Иван Костов заяви, че в първата година от управлението си ГЕРБ  са пропуснали да направят реформи.