Въпросът за промените в Конституцията и дебатът около него вече са факт. Рестарт е необходим и Борисов даде ясна оценка за това. Нека да видим, кои ще бъдат последователите на идеята. Като юрист мога да кажа, че за мен реалистични промени са необходими. Един основен закон като Конституцията не може да бъде статичен, а трябва да бъде променян. Това заяви пред Нова тв вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

Също така тя подкрепи и идеята за по-малък брой народни представители.

"Нека видим какви ще бъдат политическите послания и примерите, които ще бъдат поставени на масата. През годините темата за промени в Конституцията е била поставяна на масата много пъти, но никога не сме виждали конкретика", подчерта Николова.

Тя смята, че изменения в основния закон, които дават по-големи правомощия на обикновеното Народно събрание, също са необходими.

"Това ще се изясни по време на дебатите. Ще се чуят различни мнения и практики, така че нека да видим какво ще предложат политиците. Сега е тяхното време да предложат нещо", добави вицепремиерът.

"В момента всички политици и политически лидери имат възможност да представят своите предложения. В условията на диалог и консенсус ще бъдат изработени най-правилните мерки и виждания по отношение на новите нормативни промени. Считам, че тъй като дебатът вече е налице, ще се даде ясно послание до какво ще се стигне. Премиерът каза ясно своето послание към гражданите. Ако не се стигне до свикването на ВНС, решението е на правителството и трябва да гледаме обединението и това, че проблемите, които са на дневен ред, трябва да бъдат решавани. Правителството даде ясна заявка за това. Трябва да мислим на първо място за обществото и за гражданите. Всички решения трябва да бъдат обмисляни, защото потърпевшо ще бъде обществото", каза Николова.

Според нея важният въпрос е кой е имал смелостта да предложи такива промени в страната. "Както вече казах, смятам, че промените са наложителни, защото трябва да отговорим на нуждите на обществото. Гражданското общество и младите хора също ги искат. Всеки трябва да изрази своите визии по темата", добави министърът.

По отношение на туристическия сектор Николова обяви, че ще се състави Консултативен експертен съвет, за да се вземат решения за зимния сезон. Тя добави, че спадът на туристи ще е с около 40%.

"70% беше прогнозата за спад при чуждите туристи, а 30% за българските. Към настоящия момент имаме пренощували над 1,360 млн. туристи, от които 1 млн. са българските и 360 хиляди са чуждите. Благодаря на всички българи, които избраха нашите морски и планински курорти. Не можем да кажем, че летният сезон е успешен, но имаме успех в някои от курортите по Южното Черноморие. Имаме и спад на места по Северното Черноморие. Отворихме пазарите за Израел и Украйна, предстои и евентуално отваряне на турския пазар", посочи министърът.

"Между 1 и 15 август от сектор "Хотелиерство и ресторантьорство" има 460 свободни позиции - това са новорегистрираните безработни лица", каза още тя.

По темата за поемането на поста на министър на туризма, Николова посочи, че не е била разколебана. "В нито един момент във вземането на решението не съм се разколебала за поемането на поста на министър на туризма, защото познавам бранша и сектора. По отношение на туризма трябва да бъдат взети експресни, бързи и адекватни решения. Мога да дам принос по отношение на баланса и диалога между бранша и институциите. За мен основно като министър е да има чуваемост. Срещам се ежедневно с бранша, чувам техните искания и участва във вземането на решения колективно заедно с тях. Постоянно съм в комуникация с работодателските организации, синдикатите, браншовете и дори туристите", посочи тя.

"Политиката по отношение на пандемията се промени изцяло. Туризмът няма да бъде същият и традиционният туризъм, с който бяхме свикнали, вече е архаично понятие. Решенията за кадровите промени в кабинета бяха взети на коалиционен съвет. Това, което аз застъпих като министър, беше ежедневните срещи с бранша и създаването на консултативен съвет. Аз заставам начело на този съвет в началото на септември. Той ще бъде изграден от представители на бранша и експерти. Там трябва да бъдат взети бързи решения по отношение на предстоящия зимен сезон", каза още тя.