Този път обаче обвиненията не дойдоха от страна на вътрешното министерство към съдебната система, а обратното. Днес трябваше да бъдат изслушани пледоариите на двете страни в процеса. Делото обаче беше отложено заради командировка на съдебен заседател. Оказа се, че това е служителката на МВР Снежа Пройнова, командирована със заповед на главния секретар на

МВР Калин Георгиев от днес до четвъртък. Точно в тези дни съдът бе насрочил пледоариите по делото и произнасянето на присъда. Следващото съдебно заседание бе насрочено за след 10 дни, предаде БТА.
   
Учудени сме, че се издава такова удостоверение, с което става ясно, че заседателят е командирован, "след всичко, което се случи", коментира в залата
председателят на съдебния състав съдия Румяна Ченалова.

Прокурорът по делото Андрей Андреев също заяви, че днес е
научил за командировката на съдебния заседател.

Адвокатката на Людмил Стойков Ина Лулчева пък поиска от съда да бъде изискано обяснение от главния секретар на МВР за написаното в заповедта за командировка, според която тя е  командирована "извън сградата на СДВР", където работи.

По-късно от МВР разпространиха официално изявление, в което се казва, че служителката на СДВР Снежа Пройнова е командирована в Академията на МВР съгласно предварително утвърден от министъра график за повишаване на професионалната квалификация още на 8 януари. На това основание, със заповед на главния секретар на МВР от 10 март 2010 г. на курс за актуализация на професионалната квалификация са изпратени общо 43-ма служители от различни дирекции и звена на МВР.

В конкретния случай не може да става въпрос за обвързване на професионалните задължения на Пройнова като служител на МВР и нейното качество като съдебен заседател. МВР няма отношение към подбора на съдебните заседатели, които се предлагат по списък от Столичния общински
съвет и се одобряват от Общото събрание на Софийския апелативен съд, се казва още в съобщението.
За предстоящото отсъствие от заседанието Пройнова е уведомила по съответния ред административния секретар на СГС и съдията по делото около 13.30 часа на 12 март, като е предоставила стационарни и мобилни телефони за връзка.
По данни на председателя на СГС командироването на Пройнова не е прецедент, тъй като в качеството й на съдебен заседател по други дела тя е отсъствала поради служебна ангажираност многократно, допълват от МВР.

Междувременно председателят на СГС Георги Колев коментира пред журналисти, че е имало подобни случаи и по други дела, отново с командировани съдебни заседатели и в случая  не може да се говори за преднамереност. Председателят на СГС припомни, че списъкът на съдебните заседатели се одобрява от Столичния общински съвет и няма пречка в него да са служители на МВР, като единствената забрана е това да не са дознатели, работили по производството, прераснало в дело, в което биха били съдебни заседатели.

По повод коментарите, че се търси възможност делото да бъде
изнесено в Германия, за което пръв заговори вътрешният министър Цветан Цветанов, адвокат Ина Лулчева коментира: "Това не е игра на "Не се
сърди човече"
. По думите й, ако германските власти искат, могат да
си водят паралелно разследване.

Двамата бизнесмени са обвинени за изпиране на 7,5 млн. евро, придобити незаконно по САПАРД

чрез фалшиви фактури и декларирането на стари машини за месопреработвателната промишленост

като нови.