В показанията си Улрих Райзахер заявява пред българския съд, че техниката не била нова и вместо за 143 000 евро, издавал документ за 323 630 евро, каза прокурорът Андрей Андреев.
Райзахер, който вече е осъден на 2 години и 6 месеца ефективно в Германия за фалшивите документи, е собственик на фирмата, която продала две от машините.
Германецът е разпитан по делегация и за това показанията му са в писмен вид. Днес те бяха приети от съда.
На Райзахер е била представена оферта, която прокуратурата е приложила по делото. С документа, според обвинението, е представена нереална цена на машините.
Улрих Райзахер посочва в обясненията си пред съда, че тази оферта е фалшива, печатът с името на фирмата му също, неистински е и подписът му. Ценова листа от фирмата доставчик на машините не била давана, защото те били употребявани, а освен това обявени за продан в интернет. Фирмата на Улрих Райзахер е доставила машини за птицекланица "Чубра" и "Палмира".
Друг свидетел по делото - Михаел Енгелхарт, който е получил условна присъда, заявява в показанията си до българския съд, че началникът му - Улрих Райзахер, му давал указания във фактурите да бъдат записвани завишените стойности. Енгелхарт изготвял и документите за спедиция. И този свидетел посочва, че офертата, приложена по делото е фалшива.
По-рано днес, преди заседанието на СГС, бизнесменът Марио Николов заяви, че погрешно са разделени срещу него материалите по две дела. Николов сега е подсъдим заедно с още осем човека за източване на 7.5 млн. евро по европейската програма САПАРД. Срещу него и Людмил Стойков и още няколко човека обаче вече има внесен обвинителен акт за пране на пари.
Николов коментира пред журналисти още, че двете обвинения трябвало да бъдат гледани в едно дело. До момента той все още не е получил обвинителния акт за "пране на пари".