Хората, които живеят на друг адрес, различен от личната карта, да не ходят да си сменят регистрацията, за да могат да минат през контролните пунктове до областните градове. Достатъчно е те да попълнят адреса си в новата декларация, която пуснахме днес. Тя е достъпна на сайта на МВР. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов, след като взе участие в проверка на МВР в столичния квартал "Факултета".

"Разпоредил съм на колеги да бъдат по-гъвкави в този първоначален момент и да преценяват необходимостта на всеки да пътува. Мерките ще стават по-сериозни и именно заради това сме разпространили декларация, която всеки може да попълни. Тя е налична на сайт на МВР, а служителите на КПП-тата ще имат празни декларации за попълване. Не е време да се лъжем кой къде работи", заяви той.

Над столичния квартал "Факултета" от днес дрон ще отправя предупреждения за спазване на мерките срещу разпространението на коронавируса и ще следи за струпване на групи хора.

Маринов добави, че ако хората от малките населени места решат да пътуват към големите областни градове, ще им бъде нужна уважителна причина.

Бланката можете да изтеглите от ТУК  

Има полицаи под карантина, обяви главният секрета на МВР Ивайло Иванов.

Униформените или са се завърнали от чужбина, или са били в контакт с други заразени с COVID-19.

Относно изградените контролно-пропусквателни пунктове главен комисар Иванов заяви, че се спазват всички инструкции и граждани без основателни причини не се пропускат. Въпреки това обаче нарушители има.

"Ако не спазват мерките, ще се въведат още рестрикции - може да се забрани изцяло излизането от вкъщи. Видяхте какво стана в Италия, Франция, Испания, нека не стигаме до там", каза Иванов.

По думите му предлагането на фалшиви декларации за излизане от областните градове ще се ограничи с бланки от МВР, които са универсални.

Според главен комисар Иванов МВР се справя със ситуацията и все още не се налага включването на армията в борбата срещу разпространението на коронавируса.