Обменяме добри практики със САЩ по темата киберпрестъпност. Целенасоченото развиване на киберпрестъпността също бележи успех. Това каза пред журналисти министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време брифинг за годишния отчет за 2018 година.

"Знаете, че тази структурата киберпрестъпност от сектор, стана отдел с почти тройно увеличение на състава. Ние смятаме, че киберсигурността е сектор, който много бързо се развива. Там е изключително необходимо да има доверие с всички партньорски служби и бърз обмен на информация. Именно за това ние влагаме ресурси при посещението на САЩ, една от основните теми беше точно, за това как да си взаимодействаме и как да получаваме обучение и да обменяме добри практики и съответно техническа помощ от там. Те смятат, че това е една много важна дейност", каза още Маринов.

Министърът вижда и положителна тенденция е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод.

"В ГДБОП няма по-маловажни или по-важни линии", заяви министър Младенов. Той подчерта, че така е структурирана дирекцията, че обхваща всички необходими линии, които пряко влияят върху сигурността и финансово- кредитната система на държавата.

"Това са изключително важни линии и всички имат възходяща тенденция, в рамките на три години, след възстановяването на дирекцията. Има подобряване, обаче, и в качеството, защото това е досъдебното производство. Естествено важна е и оперативно-издирвателната дейност и работата със сътрудници", отбеляза министърът.

По думите му цифрите са положителни.

"Дирекцията има изградения необходим агентурен апарат и това, което може да посочим още, като положителна тенденция, е развитието и все по-често прилагане на служители под прикритие, което е един много ефективен метод", посочи той.

Относно следствените действия в офисите на дружество "Кинтекс", министър Маринов коментира, че операцията е на Специализираната прокуратура и не може да го коментира.

"Подпомагаме по отношение на нашите правомощия, но конкретика няма как да Ви кажа", каза министърът.