Доброволците са хубаво нещо, но трябва да бъдат ограничени основно в пожарната и аварийна безопасност и при издирването на бедстващи лица. Това каза министърът на вътрешните работи Младен Маринов по време на брифинг в Народното събрание за промените в Закона за МВР.

"Днес се обсъжда Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР на второ четене. До момента минаха основната част от параграфите. Остава да се довърши окончателното гласуване. По отношение на доброволчеството в МВР аз като професионалист винаги съм заявявал, че доброволчеството е хубава форма за подпомагане на дейността на МВР, но винаги съм уточнявал, че приемам тя да бъде прилагана по отношение на пожарната безопасност и използването на доброволци при издирване и спасяване на бедстващи лица, загубили се хора в планината и т.н.", поясни Маринов.

"По отношение на използване на доброволни отряди за извършване на полицейски действия, смятам, че трябва да вървим в друга посока, да укрепваме състава на полицейските служители, каза Маринов. - Политиката, която провежда МВР, е да има присъствие на полиция във всяко едно населено място."