Мариана Векилска и екипът на "България в 60 минути" по БНТ 1 получиха престижното отличие на церемонията "Достойните българи". Всеки делничен ден в 17:00 ч., водещата и екипът ѝ потапят зрителите в живото туптящо сърце на страната, показвайки градивното, но и проблемите. Отличието им бе връчено от Христо Кънчев, носител на големия приз "Достойните българи" за 2015 г. Церемония на вестник "24 часа" се провежда за 19-та поредна година, а инициативата се наложи като каузата, която утвърждава доброто у българите и намира новите герои на нашето време.

Мариана Векилска направи емоционално признание към екипа си, породено от наградата на "Достойните българи":

Снимка: БНТ

"Благодарна съм, защото това е признание, че "България в 60 минути" е светъл лъч в телевизионното пространство. От над 20 години работя в кадър и едновременно с това зад кадър. Познавам твърде добре информационния поток и съдържанието, което произвеждаме за зрителя. Екипът на "България в 60 минути" - това са 30-40 души от цялата страна, търси и разказва истории, които вдъхновяват, които утвърждават българския дух и показват един различен облик на България. Разбиваме наложените негативни стереотипи за българите и доказваме, че навсякъде - във всички кътчета на България - има градивни, прогресивни хора, които мислят за общността, които милеят за подобряване на средата на живот, за повишаване на културата, отнасят се с грижа и внимание към околната среда. Има българи, които са предприемчиви и които развиват малък или среден бизнес и го правят по цивилизован начин. Такива са нашите истории - за прогрес, който съществува тук, за хора, които не се оплакват и не мрънкат, а се адаптират към новите предизвикателни обстоятелства, в които живеем. Горда съм с тези хора - те ме карат да се гордея, че съм българка. Горда съм и с големия си екип, който много вярно напипа тона на предаването от самото начало. Приемам наградата от името на чудните ми, цветни, умни, изобретателни, неуморни, невероятни репортери от цяла България!"

Снимка: БНТ

Генералният директор на БНТ, Емил Кошлуков, връчи награда на престижната церемония "Достойните българи" на д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн, Швейцария, отличен за пример на вдъхновяваща отдаденост към науката, както и на младши сержант Атанас Секулов за пример на решаваща помощ към изпаднал човек в беда.

"Д-р Илиев не можа да присъства лично, но видео посланието, което отправи той към нас, ме накара да се замисля, как ни разделят проблемите на днешно време. В историята на човечеството е имало много разриви - и верски и етнически, и идеологически, те са застрашавали живота, сигурността, здравето на хората неведнъж. Във всички тези периоди на сблъсъци е имало хора, които са били гласа на разума, но тези периоди са отминали. Най-важни винаги са били тези достойни хора-медиатори, които изместват негативния фокус с чистите си и добронамерени действия. Хора като младши сержант Атанас Секулов, които се спускат на помощ на ближните и непознатите, така откровено и сърдечно. Вие сте достоен за пагона, радвам се да Ви видя и благодаря!"

 

Снимка: БНТ