Все още не е възстановена мантинелата на пътя край Своге, където в края на август стана катастрофата с автобус, отнела живота на 20 души.

Общината и Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) продължават да спорят дали тази част от пътя преминава през града и дори кой е поставил въпросната мантинела, съобщи БНТ.

Хората от Своге, които всеки ден пътуват до София, коментират, че след катастрофата единствената промяна е преасфалтираният участък. Мантинелата, през която автобусът падна в дерето, обаче продължава да е смачкана.

"Тази мантинела в този участък, повтарям го за сетен път, казвал съм го пред вас и преди - тази мантинела не е включена в проекта, който се изпълняваше. Тази мантинела е сложена от някой, всеки случай не е от нас", казва Михаил Рашков - директор "Поддържане на пътната инфраструктура" в АПИ, който е и бивш кмет на Своге.

Инж. Валентин Михайлов, зам.-кмет на община Своге, пък обясни:

"Участъкът на пътя, където стана тежката катастрофа, от едната страна е държавен горски фонд, от другата страна е държавен горски фонд, а по средата е републикански път".

Двамата направиха своите изказвания по време на среща с жители на Своге и омбудсмана Мая Манолова, която каза:

"Три месеца по-късно вие не сте се разбрали кой отговаря за мантинелата и кой ще я поправи. Ще се ангажирам да организирам преговори между двете институции - АПИ и община Своге, ако трябва да си разделят правенето на мантинелата."

Хората от Своге твърдят още, че на много места по пътя знаците не се виждат, защото растителността не е почистена. От АПИ обещаха, че до 10 ноември тези проблеми ще бъдат решени. Тогава ще има нова среща при омбудсмана.