Мая Манолова изпрати искане до Министерството на енергетиката за проверка на сметките за парно и на топлинните счетоводители и свиква протест в понеделник в 12:00 ч. пред МС против високите сметки за парно, съобyават от Гражданската платформа "Изправи се.БГ".

"Енергийният министър Теменужка Петкова, а не КЕВР, да провери нереално високите сметки за парно за ноември 2020 г. Призовавам премиерът Борисов лично да проследи проверката и да се разпореди за временен мораториум върху плащането на парно и топла вода, докато министърът на енергетиката не направи детайлна проверка на потреблението на абонатите", обяви Мая Манолова.

Тя е изпратила позиция си и до Министерството на енергетиката с уточнението, че по закон министърът на енергетиката, а не КЕВР, е длъжен да провери нереално високите сметки за парно и топла вода за ноември 2020 г.

Заради по-високите сметки за парно Манолова свиква протест в понеделник от 12:00 ч. пред Министерския съвет.

"Не КЕВР, а енергийният министър, по силата на Наредба Е-РД-04-1/12.03.2020 г. за топлоснабдяването и според Закона за енергетиката, трябва да провери сметките за парно и топла вода", подчертава Манолова.

Тя иска с проверките да се установи дали топлинните счетоводители са спазили изискванията за определяне прогнозните количества топлинна енергия и равните месечни вноски.

Манолова настоява да стане ясно и дали топлинните счетоводители правилно са определили количествата топлинна енергия и топла вода, които са на реален месечен отчет за ноември.

"Дали определените месечни количества топлинна енергия от топлинните счетоводители са посочени в издадените фактури от "Топлофикация София" ЕАД за месец ноември 2020 г., или са начислени произволни количества топлинна енергия от топлофикационното дружество?", пита още Манолова.

Тя е категорична, че със започналите от КЕВР проверки държавните институции си правят пиар акция, вместо да защитят обикновените потребители, излъгани, че намалението на цената на газа ще доведе и до намаление на сметките им зя парно и топла вода.

Манолова настоява също така, докато не приключи проверката от Министерството на енергетиката и не се установи реалният размер на потребление, гражданите да не плащат сметките за парно, за което да се разпореди лично премиерът, който на 3 март обяви безпрецедентно намаление на цената на газа, с което се очакваше да се стигне и до поевтиняване на парното и топлата вода.