Омбудсманът Мая Манолова отправи критики към новата формула за изчисление на т. нар. "сградна инсталация", заложена в проект на наредба на Министерството на енергетиката, съобщава БНР.

Според обществения посредник, предложените от ведомството промени са козметични и не решават нито един от проблемите на абонатите на топлофикациите.

Една от промените в наредбата предвижда клиентите на топлофикациите вече сами да могат да определят дела на топлинната енергия за сградна инсталация в рамките на определен в наредбата диапазон - от 20 до 40 на сто. Така се изключва възможността потребителите да са зависими в това отношение от фирмите за топлинно счетоводство.

"Някои ползват парно, други не ползват, така че техните интереси затова как да се определя сградна инсталация са различни", коментира Манолова.

"Промените в наредбата са в интерес на клиентите", категоричен е Иван Маринов, директор на Дирекция "Сигурност на енергоснабдяването" в Министерството на енергетиката. "Заради това, че защитават потребителите", казва той.

Освен експерти в дискусията при Манолова участваха и граждани. Една от тях - Цветанка Илиева попита "по какви причини са предложили между 20 и 40 процента да се избират общите събрания, при положение, че до преди 12 години сме плащали между 10 и 30%?".

Формулата за изчисление на сградната инсталация бе отменена на първа инстанция от Върховния административен съд през април миналата година. До 16 юни съдът трябва да се произнесе окончателно по казуса.