Надявам се през тази година да достигнем до десетки хиляди пенсионери с ваучери за храна или с пакети с хранителни продукти. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на обявяването на началото на четвъртото издание на Националната кампания "Великден за всеки - дари празник на баба и дядо" в шатрата на Социалната кухня в двора на православния храм "Св. Св. Кирил и Методий".

Всички снимки можете да видите тук>>>

"Призовавам да се включат още повече граждани, хора с добри сърца и социално ориентиран бизнес, за да може да подкрепим най-уязвимите в нашето общество, а именно пенсионерите, които получават най-ниски пенсии, с една по-достойна великденска трапеза", заяви омбудсманът.

Тя подчерта, че ще има паралелно и кампания "Купи и подари", в която ще се събират и хранителни продукти.

"Надявам се през тази година да достигнем до десетки хиляди пенсионери с ваучери за храна или с пакети с хранителни продукти. В предните издания на кампанията събрахме близо 1,5 млн. лв., т.е. 75 хил. пенсионери получиха ваучери за храна, също така и десетки хиляди хранителни пакети. Двете каузи на омбудсмана - социалната кухня и кампанията за Великден по естествен начин се събраха", посочи още Манолова.

Снимки: Иван Григоров

По думите ѝ в социалната кухня от 17 декември преди Коледа до днес и до Великден са се хранели между 500 и 700 души на ден.

"Топъл обяд и топло отношение към хора, които са изпаднали в беда или във временни затруднения. Всичко това стана възможно, благодарение на партньорите, всичко тук е абсолютно доброволно и безплатно, без никакъв финансов ресурс, освен това, което е подарено от българските производители на храни и от търговските вериги. Надявам се да стигнем до голям брой възрастни хора, които имат нужда от топла дума и от топла подкрепа за Великденските празници", отбеляза омбудсманът.

Манолово подчерта, че критерият е абсолютно справедлив. "Дарителите посочват община, за която да бъде насочено дарението и там по списъци от НОИ, тези, които получават най-ниски пенсии получават ваучери за храна. Също така и десетки хранителни пакети ще бъдат събрани и ще бъдат раздадени, за да стигнат до максимален брой хора за едно по-достойно посрещане на Великденските празници. Това е една кампания, която насочва вниманието на обществото към пенсионерите и най-уязвимите", каза още тя.

Манолова подчерта още, че това е единствената национална кампания, която е насочена към нашите майки и бащи, към нашите баби и дядовци и към възрастните хора на България.

Доброволци в социалната кухня бяха лицата на "Великден за всеки" - Анелия, Криско, Тити Папазов, актрисата Деси Бакърджиева и колегата ѝ Тончо Токмакчиев. Те също изразиха своята мотивация инициативата да се популяризира и да достигне до повече хора.

Средства отново ще се набират по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, чиито титуляр е Български Червен кръст.

IBAN: BG53UNCR70001522802795

Банков код: UNCRBGSF

Всеки може да изпрати и SMS на номер 1255, на стойност 1 лев, освободен от ДДС или да дари на онлайн платформата за дарения на Българския червен кръст - www.redcross.bg.