Зад различното качество и съдържание на храните и напитките в ЕС стоят огромни икономически интереси. Това заяви омбудсманът Мая Манолова пред комисията на Европейския парламент по петициите днес в Брюксел.

По нейните думи тази практика съществува отдавна и е разпространена в целия ЕС. Манолова отбеляза, че това засяга тежко правата на гражданите и въпроса за равенството и еднаквото отношение към потребителите. Това е обидна и дискриминационна практика, добави тя.

Манолова посочи, че част от производителите са прекратили тези нечестни действия.

Омбудсманът съобщи, че днес комисията на ЕП по вътрешния пазар и защитата на потребителите е приела с огромно мнозинство да преговаря по предложението на Европейската комисия за законодателни промени срещу разликите в храните и напитките.

Тя изрази надежда въпросът да намери решение до изборите за евродепутати през май. Манолова изказа опасение, че предложението на ЕК съдържа възможност за допускането на "несъществени отклонения в съставките и качеството на храни" с една марка. Това би било възможност за заобикаляне на забраната за двойните стандарти, поясни омбудсманът.

Ще продължим да настояваме за пълната забрана на двойните стандарти, заяви Манолова. Тя посочи, че съществуват съмнения във възможностите и смелостта на националните надзорни служби да преследват и наказват злоупотребите.

В последвалите изказвания на евродепутати Филиз Хюсменова (АЛДЕ/ДПС) настоя като гражданин и представител на България съответната петиция да остане отворена. Момчил Неков (социалисти и демократи, БСП) определи като възможно най-силната подкрепа днешното решение по преговорната позиция на ЕП. Той настоя за по-строги наказания при установени нарушения на изискването за еднакво съдържание на храните и напитките в ЕС под една марка.

Светослав Малинов (ДСБ/ЕНП) отбеляза, че институциите на ЕС чуват и действат, когато проблемът е ясно посочен. Той също настоя петицията да остане открита. Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) подкрепи това предложение и заяви, че се изпълнява основната задача към европейските граждани - проблемите им да бъдат решавани от институциите на ЕС.

Председателят на комисията по петициите Сесилия Викстрьом коментира, че различното съдържание в храните и напитките е напълно нечестно. Тя съобщи, че петицията ще остане отворена, което означава, че парламентарната комисия продължава да следи въпроса с готовност за намеса.