В условията на епидемията от коронавируса правителството оставя на втори план епидемията от безработица, която заля страната.  Това заяви председателят на Гражданската платформа "Изправи се.БГ" Мая Манолова в своя позиция във Фейсбук.

"Според последно социологическо проучване от днес, тревогата за икономическите последици от епидемията е превзела хората. 20% от тях се опасяват, че ще изгубят работата си, а 3% вече са я изгубили само за първата седмица. Близо 30% се страхуват, че няма да могат да плащат кредитите си, а близо 40% - че няма да могат да плащат битовите си сметки. В тази връзка е наложително спешно да се сформира, след медицинския, и социално-икономически щаб, с който правителството да се съветва за мерките свързани с преодоляване на икономическата криза, насърчаването на заетостта и подкрепата за малкия и среден бизнес, както и за спиране на вълната на ръст на безработицата", смята Манолова.

"Щабът да изработи и пакет от мерки за мобилизиране на ресурса на всички работоспособни хора, на домакинствата, семейния, малък и среден бизнес. На вниманието на правителството трябва да са и сезонните работници, които също остават без доходи в следващите месеци. Специални мерки да се предвидят и за самоосигуряващите се лица, също силно застрашени от оставане без доходи", допълва тя.

От Гражданската платформа настояват за редовни ежедневни брифинги на социално-икономическия щаб, за да са информирани гражданите за нивата на безработицата и за мерките за рестарт и насърчаване на малкия и среден бизнес, компенсиране на домакинствата, както и за възможностите да си намерят работа.