Ще пазим комплекса "Марица Изток" до последно с всички средства, които са ни достъпни. Това каза на откриването на X-тият юбилеен конгрес на Конфедерация на труда "Подкрепа" президентът на синдиката Димитър Манолов, цитиран от Агенция "Фокус".

"Ние ще пазим комплекса "Марица Изток" докато той може да работи, докато там може да се произвежда единствената 100% българска електроенергия, независимо от внос на суровини, технологии и работна сила", каза още Манолов.

"Показахме го преди време и на площада, отидохме и го казахме на ЕК. Надяваме се следващият състав на ЕК да има по-разумно поведение в тази изключително важна област не само в България, но и в Европа", добави той.

По думите му българската енергетика от въглища в района на "Марица Изток" е изправена пред много тежка криза, изправена е пред  угрозата да бъда унищожена. Той благодари на президента Румен Радев и правителството в лицето на министрите на енергетиката и екологията за това, че при последната възможност, която имаха, изработиха координирана позиция и защитиха интересите на българската енергетика.

"Но това е събитие. Защитата на българската енергетика е процес", отбеляза той.

"Опазването на околната среда е нещо много важно, ние трябва да пазим земята, на която живеем, трябва да я пазим чиста, да я пазим от унищожение. Но все пак, когато говорим за хората, на първо място трябва да бъдат поставени интересите на хората и тогава да бъде намерен приемливият баланс. Преследването на някакви цели, без да бъде отчетен интересът на човешкия фактор е категорично вредно", добави Манолов.

 

Европа е изправена на кръстопът, връщането към социалните корени е последният път към нейното спасение, заяви Манолов.

"Думичките "социална Европа" за съжаление изчезнаха от лексиката и реалността. Бяха загърбени принципите, които навремето обединиха Европа - хората трябва да живеят добре, за да няма конфликти помежду си. Това за съжаление отдавна вече не е факт", коментира той. Президентът на КТ "Подкрепа" посочи, че ЕС има своите много големи проблеми, отговорите на част от които ще търсим на европейските избори, които наближават.

"Европа за съжаление е в един капан, от който трудно може да излезе. Европа до голяма степен осъзнава какви са проблемите ѝ, но големият проблем е, че решаването на тези проблеми зависи от тези, които са ги създали. Въпросът е в Европа ще се намерят ли силни лидери, които ще я поведат към решаването на нейните проблеми", добави той.

Манолов посочи, че на тези европейски избори е много важно да изпратим своите най-добри представители в Европейския парламент. По думите му КТ "Подкрепа" може да подкрепи някоя политическа сила, но едва ли ще стори това, конфедерацията може и ще призове всички български граждани да гласуват в тази кампания, тъй като тя е изключително важно. Той добави, че КТ "Подкрепа" може да подкрепи някоя политическа сила, но едва ли ще го направи. Манолов отбеляза също, че Конфедерацията има възможност и да издигне и свой кандидат, независим, но това са въпроси, на които ще се търсят отговори.

"Европа е изправена на кръстопът. Шансът на Европа да се върне към социалните си корени е последният път към нейното спасение. Надявам се мъдростта да надделее и Европа да се върне по нейния си път", каза още председателят на КТ "Подкрепа".