3-годишното момиченце, за което в социалната мрежа бе разпространено видео как е малтретирано от майка си, вече е добре и от вчера е настанено в приемно семейство. Детето е спокойно, играе и няма медицински проблеми.  За това съобщи лично в официалния си профил във Фейсбук зам.-социалният министър Адриана Стоименова. Тя е отишла на място да види момиченцето.

"Понякога възрастните забравяме колко лесно можем да разрушим нечий свят, особено на децата около нас. И все пак в очите на това дете, преживяло тежки мигове, има топлина. Срещата с него беше необикновена. Емоционална. Така подейства на всички ни този клип", обясни зам.-министърът.

Тя споделя, че много хора са изявили желание да помогнат и благодари за бързите действия на социалните работници. 

"Мога да кажа със сигурност - малката е добре. Не само физически - нахранена, прегледана от лекар. Тя е спокойна. Крия името й, за да запазя достойнството й", обяснява министър Стоименова.

Тя обяснява за призванието от родителството.

"Дано повече хора да се замислят за отговорността да бъдеш родител. Децата ни обичат не заради вещите или красотата, а заради обичта и подкрепата, с която ги даряваме. На това 3-годишно момиченце пожелавам никога да не види кадрите от социалните мрежи и вярвам, че ще получи своето щастливо детство", пише зам.-министърът.

Тя призова "да работим заедно за по-доброто бъдеще децата ни".

"На малката занесохме дрешки, както и плюшената играчка Пепа от известно анимационно филмче. Няма да се налага да я гушка, когато я е страх, защото лично се убедих, че в приемното семейство ще получи грижа и любов", обяснява Адриана Стоименова.

Има и други клипове с насилие над детето от Перник, малтретирано от майката му - заяви пред bTV Вероника Латева, която показа във "Фейсбук" клипа.

Латева разказа, че клипът е стигнал до нея от приятел на бащата, който я помолил да го сподели, защото има много последователи в социалните мрежи.

"Даже има хронологии, в които тя обяснява как определен Бог имал връзка с Богинята Ищар и там ги наказвали със смърт децата, защото бащата е неверник", каза Латева. По думите ѝ тя познава семейството, а майката има още едно дете.

Преди години, обаче, се е грижела добре за тях, категорична е Латева. "Бащата работеше, гледаше си детето. Бяха разделени заради това тя започна да прави тези неща, явно е искала да си го върне", каза жената и добави, че до споделянето в социалните мрежи се е стигнало, след като институциите не са реагирали.

От Държавната агенция за закрила на детето обявиха, че са се сезирали в рамките на няколко часа, след като получили над десетки сигнала за случая. Георги Иванов обясни, че веднага са предприели мерки по извеждането на детето от дома му. В момента е настанено в приемно семейство и се чувства добре.

"Поведението на майката е изключително незряло. Това, което видях, че детето иска да целуне ръката ѝ, може да се тълкувано по много начини - чувство за вина, например. То е научено да го прави, това е поведенчески модел", обясни експертът от ДАЗД Георги Иванов.