Нов обрат в лечението на 9-годишния Стефан, който страда от спинална мускулна атрофия: въпреки че беше насрочено за днес в румънска болница, спасителната процедура не се осъществи.

Причината - средствата, преведени от Фонда за деца, все още не са пристигнали в Румъния, съобщи bTV. Тази сутрин Стефко и баща му влязоха в румънската детска болница, заредени с надежда този път детето да получи терапия - в манипулационната, където към спасението си са тръгнали 12 други деца. Там ги посрещна д-р Андрада Миреа.

Новината е лоша - средствата не са стигнали до банковата сметка на болницата... въпреки уверението на здравното министерство, че парите вече са преведени на 16 януари.

Оказва се, че Фондът е направил превода два дни по-късно. "Като говорихме с вашия Фонд за деца, те казаха: "Ще изпратим парите днес". После получихме и извадка от превода, който е от 18 януари. Ние не сме сигурни, че ще получим парите, защото ги нямаме в нашата сметка. Това не е лечение за 1 евро, то е много скъпо! И всеки би казал, че не може да рискува в този случай", обяснява д-р Миреа.

В момента болницата обсъждат дали да поемат риска и утре да поставят инжекцията на Стефан. Бащата също се надява момчето да получи първата доза от лекарството сега - защото всяко пътуване е трудно.

От Българката народна банка обясниха, че няма забавяне в превода и сумата би трябвало утре да бъде получена на сметката на румънската болница.