Днес, в навечерието на големия празник Богоявление, в православните храмове се извършва един от двата Велики водосвета, свързани с кръщението на Иисус Христос във водите на река Йордан.

Великият водосвет е сред най-тържествените последования в богослужебната традиция. В него се възпоменава Христовото кръщение в река Йордан и освещаването на водата чрез потапянето в нея на въплътения Бог, припомня БНР.

Велик водосвет се извършва само два пъти в годината - на самия празник Богоявление и в навечерието му - на Водици. Тази църковна практика е запазена от V век.

Много вярващи присъстват на Великия водосвет, който се отслужва в храмовете след светата литургия, за да отнесат още днес в домовете си светена вода за здраве и спасение.

"Посещавам литургията. Свети се вода, която е благодатна и лечебна през цялата година", каза вярващ във Враца. "Тя е много силна вода и най-вече се проявява с вярата на човека", добави негова съгражданка

Отец Антоний Милушев - свещеник в храм-паметника "Свети Александър Невски" обясни каква е Богоявленската светена вода.

"Тази вода при болест се пази, за душевно и телесно оздравяване да се отпива от нея или за радост, за благодарност на Бога. Като си ръсят по дома, все пак да пропускат тоалетната. Дори при освещаване на дом, това е място, откъдето не се минава, и при водосвет също".

Според старите вярвания, в нощта срещу Богоявление се сбъдват мечтите. Когато се стъмни, така наречената "мълчана вода" се оставя навън - на балкона или в двора. Точно в полунощ излизаме и хващаме съда с вода, в която се оглеждаме и изричаме на глас своето желание. Съдът остава навън през цялата нощ. На сутринта на Богоявление хората задължително отпиват от водата и измиват очите си.

"Мълчаната вода" може да бъде изпита или с нея се полива цвете.

За Водици църквата е установила пост, като на този ден трапезата задължително е постна.

Утре, на Йордановден, хиляди българи празнуват имен ден.