Работещи в центрове за спешна медицинска помощ в страната започнаха в 12 часа нов протест с искане за повишаване на възнагражденията, промяна на категорията на труд, мерки за привличане на специалисти в системата на спешната помощ и осезателно подобряване на условията на труд.

Предвижда се от днес до 13 ноември всяка линейка на територията на България, независимо къде се намира, да включва звуков и светлинен сигнал за три минути на обяд в 12 часаЦелта е да напомнят за дългогодишно трупаните и нерешени проблеми на работещите в Спешна помощ на 240-те народни избраници, на които предстои да актуализират Бюджет 2023.

"Недвусмислено и ежедневно ще напомняме, че Спешните центрове са част от Националната сигурност на България! Унижаващото отношение към усилията ни оскърбява не само нас, но и нашите пациенти, като омаловажава живота, здравето и достойнството на всички ни!", заявяват спешните медици и определят протеста си като "мълчалив, но оглушителен".

Протестиращите предупредиха, че ако не се обърне внимание на исканията им, "инициативата ще премине към следващи действия".

За следващата година е заложено увеличение на заплатите на спешните медици, което ще задоволи техните искания - така заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов коментира започналия символичен протест. Той припомни, че за догодина се предвижда ръст на възнагражденията и в регионалните здравни инспекции:

"Нашите разчети са предоставени в Министерство на финансите, за да ги съобразят с новия Бюджет. Те ги приеха. Според това как се развиват нещата - дали ще има удължаване на стария Бюджет или нов Бюджет, вече чисто технологичен е проблемът кога и как ще бъдат гарантирани тези увеличения".

В края на септември Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 9,8 млн. лв. по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2022 година. Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев каза тогава, че с тези средства ще бъдат компенсирани служителите в центровете за спешна медицинска помощ в цялата страна, така че да бъдат постигнати заплатите, заложени в колективния трудов договор. Предварителните разчети показват, че лекарите ще бъдат компенсирани приблизително с 600 лв. месечно, фелдшерите - с 400 лв., медицинските сестри - с 350 лв., парамедиците - със 170 лв., шофьорите на линейки - с около 150 лв., каза още министър Меджидиев и уточни, че сумите са прогнозни. Предвидено е тези допълнителни средства да се получават от 1 октомври до края на годината.

Протестиращите настояват повишените средства да се изплащат и след 1 януари 2023 година.