Видео-обръщения с основно послание, че жените трябва да получат по-голямо признание, равноправно заплащане и повече възможности да участват в управлението както на държавите, така и на бизнеса, направиха лидери от семейството на ПЕС по повод днешния Международен ден на жената.

На 8 март президентът на ПЕС Сергей Станишев, изпълнителният вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, левите комисари Хелена Дали, Никола Шмит, Юта Урпилайнен, депутати, лидери на европейските социалистически парии и кметове отправиха видео послания на признателност към жените, особено към тези на първа линия в КОВИД-кризата. Девизът на кампанията, инициирана от ПЕС-Жени, е #MakeHerCount (Да я направим значима!).

"Жените заслужават повече. Ние, европейските социалисти, искаме те да получават заслужено заплащане; техните гласове да са значими, като повече жени влязат в парламентите, в правителствата и в управителните съвети на компаниите. Искаме техният живот да е от значение, като спрем веднъж завинаги насилието над жени и домашното насилие. И, разбира се, като отдадем заслужена почит на жените на първа линия в борбата с коронавируса, които понасят най-осезателно тежестта на кризата, както в работата си като лекари, сестри, учители и други, така и в домовете си като майки и съпруги. Ние искаме да ги направим значими.", казва Сергей Станишев в своето обръщение по повод 8 март.

Sergei Stanishev PES President - #MakeHerCount from PES_Party of European Socialists on Vimeo.

"Но нека не се заблуждаваме: хилядите цветя, които ще бъдат подарени днес, не са достатъчни. В Европа, в XXI век, има места, където тече целенасочена подмяна на ценности в точно обратната посока - отнемане на права на жените. Права, извоювани с много труд през последните 150 години именно от социалистически и работнически движения, женски обединения, синдикати. Всяка жена заслужава уважение, свобода, реализация, щастие и участие в обществения живот, наравно с мъжете. Всяка нейна роля е безценен принос за обществото и трябва да бъде резултат от свободен избор, а не наложена от стереотипи. Днес трябва да отпразнуваме постигнатото и да помислим как да го надградим. И да се противопоставим с всички сили на онези, които искат да върнат часовника и обществените отношения назад. Времето на етикетите и насадените роли изтече. Ще променим света си към добро само, ако подкрепим и отдадем заслуженото на жените в него.", коментира още Станишев

Той допълни, че "България трябва да се гордее с професионалните успехи на жените у нас. На първо място - лекарите и сестрите, които доказаха по неоспорим начин своята значимост в КОВИД кризата. Но също така и едни от най-изявените мениджъри на компании и членове на управителни съвети са дами с огромен обществен авторитет. Помислете само колко женски имена ви идват наум, когато стане въпрос за ръководители на сериозен бизнес. Тук ние водим спрямо развитите европейски страни."

Много от лидерите в кампанията призовават именно за женски квоти в бордовете на големите корпорации. Общо 33-ма лидери от семейството на ПЕС се присъединиха към направените по-рано видео обръщения от 20 жени от цяла Европа, които са на първа линия в борбата с вируса - медицински сестри, лекари, възпитатели в детски градини, социални работници и т.н.