Специалисти от Комплексния онкологичен център - Пловдив оперираха успешно 100-годишна жена с голям тумор на гърдата - колкото два юмрука и пред разязвяване (състояние, при което върху зърното на гърдата се установява трудно зарастваща лезия, наподобяваща кожна язва - бел. ред.), съобщиха от болницата.

Преди 3 години образуванието е било малко, но пациентката е отказала да се оперира поради напредналата възраст.

Жената от 50-годишна страда от диабет, има и други придружаващи заболявания, но тъй като туморът продължил да нараства и станал огромен, близките ѝ и тя самата взели решение да се оперира.

Интервенцията беше рискова и сложна - от една страна заради възрастта, от друга поради допълнителните заболявания на пациентката, каза главният оператор и началник на "Хирургично отделение" в Комплексния онкологичен център - Пловдив д-р Валентин Иванов.

Той допълни, че в последните 1-2 месеца наблюдават зачестяване на злокачествените тумори на гърдата на хора над 85-90-годишна възраст, които са авансирали.

Страхът на хората да се оперират на тази възраст и немалкото придружаващи заболявания, които също водят до риск при една голяма интервенция, продължаваща до 1 час, кара хората да отлагат. Това обаче води до напредване на карцинома и придобиване на много големи размери, коментира д-р Иванов. Понякога туморът става много голям, обхваща цялата гърда, понякога и мускулатурата на гръдната стена и е пред разязвяване. Едва в такива случаи те предприемат мерки и търсят лекарска помощ. Поради този причина в последно време имаме няколко такива случая. Единият е със 100-годишната ни пациентка, посочи хирургът-онколог.

За 2 месеца са оперирани 3 пациентки над 85 години, предстои тежка интервенция на още една жена, която е на 90-годишна възраст.