Изпитът след седми клас вече няма да се провежда на два модула - задължителен и по желание, а ще е цялостен. Първата част беше задължителна заради националното външно оценяване, а на втората се отговаряше по желание за кандидатстване в елитна гимназия. Това съобщи заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

Освен това изпитите след 7-и клас вече няма да се провеждат в един и същи ден с матурите, пише "24 часа". Тази по български език и литература ще е на 17 юни, а по математика - на 19 юни. На 21-и ще е изпитът по чужд език, но той не е задължителен за седмокласниците.

От тази година на външно оценяване могат да се явят ученици от чужбина. До 10 януари трябва обаче да подадат заявление в регионалните управления на образованието.

В изпита по български език и литература има нов автор - Добри Чинтулов, уточни Михайлова. Задачата за създаване на текст пак ще е преразказ. Ще има 18 задачи с отговор по избор, 6 - със свободен, и една задача, която е теза.

По математика са 25 задачи. 17 ще са със структуриран отговор, 5 със свободен отговор, който не изисква пълното решение, и 3 задачи, за които пълното решение ще е задължително. Изпитът продължава 150 минути. Максималният брой точки е 100.