Демонтират "Бронзовата къща" в София. Кран започна днес да сваля части от инсталацията. Тя бе издигната на мястото на бившия музей на Георги Димитров в края на юни м. г.

Снимка: bgonair

По договор тя трябваше да остане на мястото на бившия музей на Георги Димитров до края на миналата година, но демонтирането й беше отложено заради неблагоприятното време.

Скулптурата трябваше да е символ на българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г. и на последвалото австрийско председателство през второто шестмесечие. Неин автор е живеещият в Австрия художник Пламен Деянофф. Изработването на скулптурата беше финансирано от австрийската страна и спонсори на Деянофф. Столичната община, която разреши поставянето на къщата, трябваше да вложи във фундамента на скулптурата, осветлението и охраната ѝ.

Арт инсталацията предизвика множество скандали и противоречиви мнения още преди появяването й в София.  Първоначално  трябваше да бъде поставена в началото на година, но едва в края на юни се извиси на мястото на бившия мавзолей. Три месеца след това общината най-сетне успя да сложи и ефектно осветление.

Вижте снимки >>

Столична община предвижда на нейно място да приюти друга арт инициатива за съвременно изкуство, но каква, все още не е ясно. За целта общината обяви конкурс. Следващата инсталация може да видим в периода март-декември 2019 г. Произведенията ще имат срок за експониране между 3 и 9 месеца, по преценка на Творческата комисия към Общината.