Това съобщиха от съда. ВАС е отхвърлил жалбата на прокурора в Окръжна прокуратура-Хасково Петър Мидов, който е обжалвал наложеното му дисциплинарно наказание "понижаване в ранг за срок от 2 години" заради установени контакти с Красьо Черния.
Установено е, че на две дати през юни 2009 г., една от които ден преди избора за административен шеф на Окръжната прокуратура в Хасково, Георгиев и Мидов са имали един изходящ и един входящ телефонен разговор, както и две срещи. Съдът приема, че магистратът се е опитал да използва лични контакти и да ходатайства за своето кариерно израстване, което предполага умисъл в действията му.

Тричленен състав на ВАС е отхвърлил и жалбата на Димитър Захариев - прокурор в Окръжната прокуратура в Плевен. Магистратът е обжалвал решението на ВСС, с което му е наложено дисциплинарно наказание "понижаване в ранг от прокурор в апелативна прокуратура в прокурор в окръжна прокуратура" за 3 г. От 1 януари до 16 юни 2009 г. между Красьо Черния и Захариев е имало общо 103 телефонни контакта, от които 10 кратки съобщения и 93 двустранни телефонни разговора. Според съда е нарушено задължението на магистрата да се въздържа от поведение, което създава съмнение в обществото за използване на неприемливи начини за кариерно развитие, както и да не поддържа връзки, които биха създали впечатление за накърняване на професионалното и личното му достойнство като работещ в съдебната власт. Съдът счита, че макар Захариев да не е участвал в конкурс за избор на административен ръководител, той е бил един от евентуалните кандидати в предстоящ избор през 2009 г.

Двете решения са подписани с особено мнение на съдията докладчик Иван Раденков. Те подлежат на обжалване пред петчленен състав на ВАС.

Двамата са поредните наказани магистрати заради връзки със скандалния бизнесмен. Общо 18 души от съдебната система бяха уличени за контакти с него. Някои от тях бяха дори дисциплинарно уволнени.

Срещу самия Красимир Георгиев се води дело за лъжесвидетелстване. Той бе обвинен и за това, че е укрил близо 95 000 лв. данъци.