Ударилха се тежкотоварен камион и джип "Фронтера" в самата тръба на тунела в 14.20 часа. Загиналият е пътувал в джипа, съобщиха за Дир.бг от пресцентъра на МВР. 
Невероятно е, че няма други пострадали при пътния инцидент, тъй като по това време движението в тунела е било двупосочно в лявата тръба на тунела заради планов ремонт на осветление, а тежкотоварният автомобил се е запалил и изгорял напълно. Причина за катастрофата е грубо нарушение на правилата за безопасност при движение в тунел, предаде БНТ.

На входа на тунела има знаци за допълнително ограничение на скоростта и забрана за изпреварване. Джип "Фронтера", управляван от 57-годишен мъж пука гума в най дългия завой на тунела. Той слязъл да извършва ремонтни дейности, в този момент е минал автомобил на "Пътна помощ", предложил му е безплатна услуга, да му помогне да изкара автомобила от тунела, за да не се получи пътен инцидент. Той е отказал, след което пътната помощ е продължила.

Малко след това шофьор на камион, заради завоя вижда джипа в последния момент, прави опит да го заобиколи, но поради насрещното движени удря лявата страна на "Фронтерата", набива спирачки, поднася и прегазва шофьора на джипа, който е бил на самото платно.

След удара камиона се е запалил и изгорял изцяло, за щастие шофьора е успял да избяга невредим. Камионът е управляван от 29-годишния поляк Аркадиуш Брозек. Докато излезе от тунела му прилошало заради дима. Откаран е в ботевградската болница без опасност за живота. Там са му направени изследвания за алкохол и наркотици, разпитан е и от разследващи.
"Той е казал пред тях, че е видял спрелия джип, но не е успял да го заобиколи", каза Георги Динев, главен разследващ полицай на ОДМВР - София. .

Кой е виновен за катастрофата предстои да се изясни. Сигурно е едно, шофьорът на джипа е пренебрегнал един от първите уроци на автоинструктурите - когато аварираш в тунел правиш всичко възможно, за да изведеш автомобила на светло. За жалост, починалият не се е съобразил и е забравил това начално обучение, което е довело до този фатален инцидент. 

Катастрофата не предизвика задръствания, тъй като движението беше отбито двупосочно през дясната тръба на тунел "Ечемишка".  В 19 часа движението по лявата тръба на тунела бе възстановено. До 22 октомври другата тръба на тунела е затворена за работи по електрозахранването на осветлението, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура", цитирана от БТА.