Ако говорим хипотетично, бих казал, че Сотир Цацаров би бил добра кандидатура за председател на КПКОНПИ. Това коментира пред журналисти в парламента Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, по повод появили се публикации, че главният прокурор е фаворит за овакантения от Пламен Георгиев пост.

Миналата седмица парламентът прие процедурните правила за номиниране и избор на председател на антикорупционната комисия.

Магдалинчев подчерта, че чува новината за Цацаров за пръв път, от медиите.

Според него Сотир Цацаров е добра кандидатура, защото е наказателен специалист, преди да стане наказателен съдия, и дълги години - над 20, е работил като такъв. Отделно от това седем години е главен прокурор. Дейността на председателя на антикорупционната комисия е много близка с наказателно-правната материя, с която Цацаров се е занимавал, обясни представляващият ВСС.

В този порядък от мисли, по принцип, и условно казано, един такъв специалист би бил подходящ за длъжността на КПКОНПИ, убеден е Боян Магдалинчев.

От ГЕРБ заявиха, че не са правили обсъждане за председател на Антикорупционната комисия

Не сме правили обсъждане по темата бъдещ председател на КПКОНПИ, каза в кулоарите на парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова по повод на медийни публикации, в които се твърди, че Цацаров е фаворит за поста.

В края на юли Народното събрание прие депозираната от Пламен Георгиев оставка в качеството му на председател на КПКОНПИ по повод скандала "апартаментгейт".

В началото на ноември депутатите одобриха процедурата и правилата за избор на председател антикорупционният орган, според които в 14 дневен срок от приемането им, народните представители и парламентарните групи, могат да внесат предложения за председател на КПКОНПИ в комисията за противодействие на корупцията към НС. Срокът за предложения е до следващата сряда - 20 ноември.