Много се надявам Байдън да си спомня, че беше голям приятел на България, защото наистина беше. Така Любен Дилов-син коментира новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън в "Денят започва" с Георги Любенов по БНТ. Безспорно това, което се случва в САЩ, е много любопитно, ще засегне целия свят, подчерта Дилов-син.

"Няма проблем, по който половината нация да иска едно, а другата половина да иска противоположното. Ние сме най-диалектичният народ в света", заяви той с типичното си чувство за хумор по повод отношението на хората към твърдите мерки за коронакризата.

Не съм специалист, но от това, което съм чел за инфлуенцата през 1919 г., интуитивно усещам, че всички ще го изкараме, важното е да е с по-малко щети и за здравето, и за икономиката. Очаквах тази неочаквана ваканция, която получихме, да ни направи по-добри, по-умни, по-загрижени, по-духовни, но не стана, сподели той.

Дилов-син посочи две хубави, според него, неща от тази криза.

Първо, че отложи евентуална голяма война - имаше достатъчно много натрупани публични фондове, които трябваше да се похарчат. Обикновено това се харчи с война.

Второто хубаво нещо от тази пандемия е изключителния тласък на науките - вирусология, генетика и разбира се, компютърните науки. Третото е, че отново погледнахме едни хора, които бяха много ощетени през годините не само в България, а и по света - лекарите.