Супер Луната, както се нарича пълнолунната луна в перигей, ще предизвика по-силни приливи по целия свят, съобщи в. "Дейли мейл", цитиран от БТА.
Приливните сили, които тя упражнява, тогава ще се увеличат с 42 процента.

В нощта срещу Гергьовден разстоянието между Земята и Луната ще бъде само 356 953 километра, което е с около 16 хиляди километра по-близо.

Луната ще изглежда не само по-голяма на небето, но и по-ярка - ще свети с 16 процента по-силно при изгряването си в събота и с 30% повече в сравнение с другите пълнолуния през 2012 г.

Луната по пълнолуние е с различен размер.
Едната й страна - перигеят, е с около 50 000 км по-близо до Земята от другата - апогея. В перигея Луната изглежда с около 14 процента по-голяма и с около 30 процента по-ярка, отколкото в апогей.

Пълнолунието в перигей е съпътствано с по-силни приливи, но в това няма нищо обезпокоително, изтъква американското Национално управление по изследване на океаните и атмосферата.

На повечето места лунната гравитация в перигей вдига приливите само с няколко сантиметра. Местният релеф може да засили ефекта до около 15 см, което не е чак причина за безпокойство от наводнение.

За да видите Супер Луната в пълния й блясък, погледнете я точно след като е изгряла или преди да залезе, когато е най-близо до хоризонта. Тогава можете да я видите над дървета или над сгради - ефект, който създава оптична илюзия и тя изглежда още по-голяма, отколкото е в действителност, пише сайтът Спейс. Въпреки суеверията Супер Луната не предизвиква бедствия.

На 5 и 6 май над Земята ще се изсипе метеоритен дъжд, съобщиха от НАСА. В тези дни Земята попада в метеоритния поток Ета Аквариди, който е образуван от останки на кометата Галатея.
Звездопадът трябва да се наблюдава в съзвездието Водолей като светещи тънки чертички.