Майката и бебето са добре. Часът на раждане е обичаен: 12.37 часа (10.37 UTC). За сметка на това мястото на раждане не е обичайно: височината на полета по това време над Северния Атлантик е 39 000 фута (около 11 800 метра) при 49 градуса северна географска ширина и 21 градуса западна географска дължина, съобщиха от авиокомпанията.

Самолетът Airbus A340-300 с регистрация D-AIFC (име "Gander/Halifax") излита от колумбийската столица Богота на 25 юли в 21 местно време с общо 191 пътници и 13 членове на екипажа. По време на полета Десислава усетила контракции и преждевременното раждане започнало.

Вижте снимки на новородения Николай

Екипажът преместил някои пътници в предните редици, а задната част на самолета се превърнала във временна родилна зала. Цялата площ била затворена с преграда. Раждането протекло без усложнения с помощта на кабинния екипаж и трима лекари, които са били на борда като пътници.

Майката Десислава К. благодари на всички, които са помогнали, а новороденото момченце се казва Николай.

За да предостави на майката и нейното новородено дете възможно най-бърза последваща медицинска грижа, капитанът на полета решава да направи междинно кацане в Манчестър. В 13:09 часа местно време самолетът каца вече със 192 пътници на борда. След като медицинските екипите поемат майката и бебето, необикновеният полет продължава по направление към Франкфурт и каца в 17:28 часа местно време.

"Досега не съм имал такъв случай в 37-годишната си практика. Целият екипаж свърши една изключителна работа, при това работа в екип, допринасяйки за раждането на детето. След кацането отидох незабавно при майката и нейното бебе, за да ги поздравя. Освен раждането на моя син, това беше най-вълнуващият момент в живота ми", споделя Курт Майер, капитан на полет LH543.

"Когато бебето се роди, информирах останалите пътници чрез интерком системата. Всички аплодираха и бяха много щастливи, че всичко е минало добре. От името на екипажа, бих искала да благодаря на лекарите, които ни подкрепиха. Пожелаваме на семейството всичко най-добро", споделя Каролин ван Ош, старша стюардеса на полета.

Ражданията на борда са голяма рядкост. От 1965 г. това е единадесетото раждане по време на полет на Lufthansa. Кабинните екипажи на авиокомпанията минават редовно обучения за оказване на първа помощ, които включват също първоначални мерки и указания за използването на медицински материали и инструменти при евентуални раждания на борда.

Lufthansa препоръчва бременни жени да обсъждат предстоящите полети със своите наблюдаващи лекари. Бременни с неусложнена бременност могат да летят с Lufthansa до края на 36-та седмица, но от 28-та седмица се препоръчва да носят текущ сертификат от техния лекуващ гинеколог.