Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов заяви, че институцията не е била уведомена добросъвестно предварително за "радикалните творчески мутации", които ще претърпи сюжетът в клипа към саундтрака на американски филм, заснет в Съдебната палата. А районна дирекция "Охрана - София" е допуснала груби нарушения на правилата, утвърдени от правосъдния министър, за реда и пропускателните режим в съдебните сгради.

Това се казва в публикувани на сайта на ВКС резултати от проверката за изясняване на фактите около заснемането на скандалния клип на рапъра Alek Sander, който предизвика остри реакции и държавни проверки заради участието на деца, на фона на мъже с оръжия и разголени жени. В искането си за заснемането продуцентската фирма е заявила, че иска да прави снимки за филм. Съобщението идва на фона на днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет, който решава дали да отнеме правомощията на Панов да стопанисва Съдебната палата. Едно от предложенията е тази отговорност да бъде дадена на председателя на апелативния съд Даниела Дончева.

Сюжетът на филма е романтична комедия за историята на младо семейство, в което съпругата е бременна, а мъжът е преследван от анимираното му его. На базата на сюжета и трейлъра на филма, главният секретар на ВКС, в качеството си на пълномощник на административния ръководител, сключва договор с продуцента, пише още в изявлението.

Цитиран от пресцентъра на ВКС Лозан Панов посочва, че не е компетентен да дава оценка на художествената стойност на видеото, заснето в сградата на Съдебната палата. Той обаче категорично е заявил, че не съществува абсолютно никаква възможност при едно добросъвестно поведение от страна на продуцента да информира наемодателя за истинските си намерения, ръководството на ВКС да разреши заснемането на клип с подобно съдържание в сградата на Съдебната палата.

ВКС ще предяви претенциите си към продуцента "Ню Ърбън Продукшън" ЕООД да заплати допълнително още 2.527,84 лв., заради това, че клипът в Съдебната палата е бил заснет на места в сградата, необозначени в договора между страните (до момента са платени 800 лева - б.р.).

Проверката на ВКС е достигнала и до извода, че Районна дирекция "Охрана - София" е допуснала груби нарушения на правилата, утвърдени от правосъдния министър.

От съда обясняват, че Главна дирекция "Охрана" към Министерството на правосъдието охранява органите на съдебната власт, а правосъдният министър определя реда и пропускателния режим в сградите на съдебната власт. По утвърдените от министъра правила всички лица, преминаващи през входовете за граждани се проверяват за притежание на предмети, материали или вещества, които могат да се използват за извършване на противозаконни действия или терористични актове. Забранено е и носенето на обемист багаж. Според правилата не се допускат и граждани в нетрезво състояние или под влияние на наркотици в Съдебната палата. Както и не се допускат граждани в неприличен външен вид.

Председателят на ВКС не е давал разпореждания, които да позволяват нарушаването на тези правила, за които е трябвало да следи Районна дирекция "Охрана - София".

По време на заседанието на ВСС, което се излъчва онлайн, главният прокурор Иван Гешев обаче заяви:

"Г-н Панов се опитва да избяга от отговорност за пореден път, недостойно е, както когато не подаде данъчна декларация. Това е болшевизъм от чист вид, партията е виновна, докато когато греши, г-н Панов не е виновен дори когато греши. Втора седмица се занимаваме с елементарен казус, когато в страната умират хора. Да не се излагаме като спасяваме статуквото в лицето на Лозан Панов. Не може той да продължава да бъде стопанин на Съдебната палата. Панов има проблем и с работното време. Трябва човек, който няма да има такъв проблем".

Преди него обаче Атанаска Дишева защити шефа на ВКС и се обяви против смяната на управлението. Като мотив тя посочи 57 договора за ремонти, доставка на електроенергия и много други, които трябва да се прекратят. Освен това служителите от администрацията трябва да се преназначават и това ще доведе до трудности. При смяна на стопанисването ще трябва и инвентаризация и опис, което ще доведе до още проблеми в условията на извънредно положение.

Дебатът провокира министъра на правосъдието Данаил Кирилов да се включи извънредно в онлайн заседанието, въпреки че нямаше такова намерение.