Повече от 200 ловци от Русе и региона блокираха за около половин час движението в района на граничния пункт "Дунав мост" в знак на протест срещу проектозаповед на министъра на земеделието за забрана на груповия лов на дива свиня.

Ловци от всички дружинки в областта и колегите им от съседните региони пристигнаха в Русе за протеста срещу забраната за лов по поречието на река Дунав.

"Нямаме прасе, което да е избягало в посока България, изпуснем ли прасе, всички бягат в посока Румъния", казаха присъстващи.

Към протестиращите се присъедини и областният управител на Русе Галин Григоров, който вече е провел серия от разговори с Министерството на земеделието по проблема и категорично подкрепи ловците. Протестиращите блокираха движението в района на Дунав мост, но обещаха, че следващите им протестни действия ще са в столицата, ако няма реакция от страна на държавните органи.

В същото време предупрежданието на Агенцията по безопасност на храните, че при евентуално огнище на заболяването, животните ще бъдат умъртвени, но стопаните няма да бъдат компенсирани, предизвика напрежение в ямболската община Тунджа. Причината, че почти всички прасета, отглеждани в личните дворове, не са регистрирани и собствениците им нямат договори с официален ветеринарен лекар.