Младши инспектор Бисер Чаушев, който е водач на 6-годишната немска овчарка Хас, е носителят на приза "Полицай на годината" за 2019 г. Чаушев е част от Мобилната гранична полицейска група от ГПУ-Момчилград.  18 групи от общо 456 нелегални мигранти е заловил той с кучето при обходите им на българо-турската граница за тази година, като само за месец двамата са заловили 248 души.

Наградата му бе връчена лично от министъра на вътрешните работи Младен Маринов на официална церемония в НДК, на която присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, заместникът му Иван Гешев, както и представители на политическото и професионално ръководство на МВР.

Изборът кой да бъде награден за "Полицай на годината" се прави от специална комисия и за първа година отличието отива при граничен полицай.

"За мен е чест и достойнство, че съм удостоен с тази награда. За първи път се случва граничен полицай да получи приза. Това е голяма чест, която ме задължава и в бъдеще да дам всичко, което е по силите ми и по моите възможности да защитавам честта на България", каза Чаушев и добави, че Хас е петият му партньор, с който работи от 6 години.

Снимка: БТА

Двамата с Хас са заедно още когато кучето е само на 3 месеца. Оттогава до сега тренират различни техники на проследяване, като за целта са преминали и няколко обучения в специалните школи на МВР, предаде dariknews.bg.

Един техен работен ден минава трудно. Независимо от климатичните условия, двамата изминават средно по 15 километра в патрулиране, но понякога и по много повече. Стигали са и до 45 километра в обхода си.

За да бъде успешен един такъв тандем обаче, полицай Чаушев е категоричен - трябва да има взаимно уважение и любов. "Няма ли синхрон между кучето и водача, работата не върви", разказва той.

Двамата са преживели много неща на границата, имали са и опасни случи, но граничният полицай не иска да разказва за тях.

"Статистика не водя. Смятам да ги забравя, защото всеки нов ден ни очакват много трудности. Те са много подготвени, така че ние трябва да бъдем два пъти по-подготвени от тях", сподели Чаушев.

Снимка: БТА

Младши инспектор Бисер Чаушев получи купа от МВР и кортик от прокуратурата, а кучето-граничар - купа и лакомства. Цялото внимание и човешкото стълпотворение в залата на НДК притесниха безстрашния Хас, който се оказа по-плах на тържеството, отколкото на границата, когато лови нарушители. Немската овчарка се качи с неохота на сцената под прожекторите, та се наложи полицаят да я влачи за повода, но затова пък кротко позира с наградите, за да я увековечат фотообективите

Колективната награда отиде за сектор "Измами" към НД "Национална полиция" за работата си по сигнали, свързани с телефонните измами. Заедно с прокуратурата, групата е задържала 70 души през изминалата година.

Само една телефонна измама е регистрирана в страната от 18 октомври до днес, стана ясно още днес. На тази дата беше разбита и арестувана групата от Ветово, специализирана в подобни престъпления. Последната измама обаче е била по друга схема - не за съдействие на полицията при хващане на телефонни измамници, а за пари за операция за роднина, пострадал в катастрофа. Измамата е била за 1200 лв., но за щастие парите са спасени. Извършителите се издирват.

Снимка: Иван Григоров

Награда за граждански принос получи Дамян Колев от Димитровград, който като охрана реагира адекватно и спомогна за евакуирането на 22 живущи в общежитие, обхванато от пламъци. Приза му бе връчен от главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Снимка: БТА

Отличен беше и 25-годишният Петър Бонев, който скочи от влак и сам обезвреди и задържа мъж, който намушка момиче.

Снимка: БТА