56-годишната акушер-гинеколожка, която е с над 30-годишен стаж, е обвинена затова, че на 22 април 2015 г. при водене на раждане, поради немарливо изпълнение на работата си като дежурен лекар и по непредпазливост е причинила смъртта на новородено момиченце на 24 април.

Бебето на родилката Наташа Габровска почина в плевенската болница два дни след раждането в Тетевен. Причината за смъртта е тежка асфиксия при раждането, придружена с родови травми и кръвоизлив, които довели до полиорганна недостатъчност, шок и неонатална кома.

Окръжният съд в Ловеч даде ход на делото, а обвиняемата д-р Нина Байчева отказа да коментира случилото се и обвиненията срещу нея, предаде БТА. Гинеколожката заяви, че ще говори, след като приключат всички разпити. Защитата й пък поиска да не се разпитват част от свидетелите и вещите лица, но магистратите отхвърлиха иска.

Родителите на починалото новородено момиченце - Наташа и Павлин Габровски от село Глогово внесоха частичен граждански иск за 20 хиляди лева срещу лекарката.

"Нищо не се е променило. Болката е една и съща. Утре моето дете трябваше да направи една годинка. Аз не можах да му се порадвам. И вместо утре да се съберем, да празнуваме, аз ще отида на гроба му и ще запаля свещ - това, което съм правила през последната една година. Страх ме е от забременяване. Лекарката е виновна, защото е допуснала серия от грешки и нарушения. Тя нямаше желание за работа. Не направи нищо, за да кажа, че поне опита. Каза ми: Глупачка така, ти си умори детето, то е мъртво заради теб. Има доказателства, че е виновна", заяви пред съда майката.

Наташка Габровска каза още, че е направила опит за самоубийство след инцидента и все още се намира в психологически шок. Тя иска справедливост, защото има и други пострадали.

Следващото заседание по делото е на 6 юни, тъй като днес съдът не можа да изслуша едно от вещите лица, извършили медицинската експертиза, която да прецени фактите по делото и да установи дали са допуснати нарушения на медицинския стандарт.

Ако д-р Байчева бъде призната за виновна, предвиденото в закона наказание е лишаване от свобода за срок до 5 години.