Великобритания запазва нивата на таксите и държавното финансиране за британски университети на студенти от ЕС и за учебната 2020-2021 година. Това стана ясно от официално съобщение на британския министър на висшето образование Крис Скидмор. Новината бе потвърдена и от всички британски университети, партньори на проекта "Световно образование" в България, съобщиха за медиите от проекта.

Информацията е от изключително значение за българските кандидат-студенти, които през следващата учебна година избират университети в чужбина, тъй като за Великобритания се кандидатства година по-рано и приемът на документи започва още от тази есен, коментира пред БНТ Светлан Данев, координатор на "Световно образование" в България.

Това означава, че и за следващата учебна година българите като представители на ЕС ще могат да ползват държавно кредитиране на пълния размер на таксата за обучение, а самите такси ще се запазят на нива средно от £ 9250 годишно, каквито са и към момента.

Преди месец се заговори за драстично увеличение на таксите за студенти от ЕС, от което с настоящото си решение Великобритания се отказва.

По данни на министър Скидмор, за учебната 2019-2020 г. в английски университети са кандидатствали над 37 000 студенти от ЕС, което е с 1.9% ръст спрямо предходната година.

"Важно е да помним, че дори да сме избрали да напуснем ЕС, ние не напускаме Европа, а нашите университети ще продължат да предоставят разнообразни програми за чужденци като глобални образователни институции", казва още Скидмор.

Международната стратегия за образование на Великобритания предвижда подкрепа на чуждестранните студенти с цел запазване на световно ниво на образованието в Обединеното кралство. Британското правителство признава и необходимостта да гарантира сигурност на студентите в сектора.