По повод 60 години от създаването на "По света и у нас" ви представяме лицата, които днес стоят зад предаването.

Припомняме, че в една от най-емблематичните новинарски емисии в ефира са работили редица известните и уважавани журналисти, като Нери Терзиева, Асен Агов, Димитър Цонев и други.

Но да обърнем поглед към лицата, които стоят зад "По света и у нас" в момента.

Филипа Иванова и Спас Кьосев

Снимка: БНТ

Филипа Иванова: Когато работата e удоволствие, трудностите са само възможности.

Водещата на централната емисия на БНТ е горда, че е част от екипа на "По света и у нас".

Повече от десет години чаровната водеща е част от обществената телевизия. Започва като стажант докато учи журналистика в Софийски университет "Климент Охридски", а скоро след това става официална част от екипа на Българка национална телевизия. Отначало е репортер, след това сценарист, редактор и водещ на предаването ,,Денят отблизо."" През 2013 г. става редактор, а в последствие и продуцент на новините на БНТ 2. От 2018 г. е водеща на централна емисия новини ,,По света и у нас"" по БНТ 1, заедно със Спас Кьосев.

"За мен новините са това, което винаги съм искала да правя.", признава красивата Филипа. Тя споделя, че за нея обществената телевизия е символ на професионализъм, обективност и отговорност, и именно заради това отказва предложение за работа в друга телевизия. "Обществената медия е школа за всеки журналистически кадър, а новините ,,По света и у нас"" са емблемата на БНТ."

Разбира се, не липсват и забавни моменти: "Истории за разказване има почти всеки ден. Скоро след като започнах да водя централните новини, заедно със Спас Кьосев, забравих бутилката с минерална вода на бюрото. Открихме емисията с откровено продуктово позициониране. Прибрах я докато Спас четеше първия бланк, но всичко се видя в кадър и дори леко се разсмяхме. Друг път пък се наложи да замествам водещата на сутрешния блок на БНТ. Ефирът вървеше по предварителния план, докато не трябваше да се преместя от бюрото на плазмата на стената. Ставайки бутнах стола, на който седях и той падна със оглушителен трясък зад мен." усмихва се Филипа.

В студиото красивата блондинка винаги влиза с десния крак, не точно от суеверие, а по навик. Всеки неин ден започва с преглед на информационните агенции и сутрешните блокове. След това спортува и отива на работа.

Филипа вярва, че журналистиката е отговорност и призвание, престижът на професията днес е застрашен от хора, без обективност, отговорност, плурализъм и етични принципи в журналистиката. Признава, че новината, която иска да прочете в национален ефир е откриването на ваксина срещу COVID-19.

Спас Кьосев

Снимка: БНТ

Спас Кьосев отбелязва 15 години в "По света и у нас"

Водещият на централна емисия новини на БНТ е минал през школата на CNN и е носител на няколко престижни награди за журналистика, сред тях и такава от жури на BBC.

Спас Кьосев е едно от лицата на централна емисия новини на БНТ. Години наред е екранен партньор на Радина Червенова, а от две заедно с Филипа Иванова споделят важната информация със зрителите на обществената телевизия.

Той попада в нюзрума на редакцията с най-голямо обществено доверие през далечната 2005 г. Явява се на обявен конкурс за водещ на "По света и у нас" и оттогава вече 15 години води централната емисия новини. 7 години паралелно с новините работи и в публицистичното ток-шоу "БНТ такси", за което има над 600 предавания. С интервюта от "БНТ такси" печели престижната международна награда на Асоциацията на Европейските телевизии - CIRCOM 2011 в категория "Изгряваща звезда", като жури на конкурса са експерти от BBC. През 2012-та година и избран за едномесечна обучителна специализация в централата на CNN, Атланта. През 2013-та г. отново с "БНТ такси" печели наградата в категория "Особен поглед" на конкурса за телевизионна журналистика "Свети Влас". През 2016-та година "БНТ такси" кандидатства с идеи и печели финансиране от Европейската комисия, като част от мащабния проект на БНТ - "Парламентът на Европа". За месец, Спас и екипът му обикалят цяла Европа и излъчват серия документални филми.

За Спас животът е балансиран между работата и семейството. През последните три години става баща на две момчета. " С майка им ги гледаме сами. Денят ни започва около 6:00 -7:00 часа сутрин, защото бебето ни буди. Когато можем, правим сутрешна разходка всички заедно, после отивам в БНТ и ако съм само на централни новини, това означава на работа до 21.00 часа (иначе до 23:00 или 24.00 часа, когато съм на късна емисия) бързам да се прибера и да помогна с къпането на децата и приготвянето им за сън. Често лягаме около 1:00. А какво правя, когато отида в БНТ, всеки може да прецени по резултатите", усмихва се журналистът.

В работата си Спас черпи вдъхновение от отиващия си аналогов период: "Онова време е много по-честно! Тогава журналистите е трябвало сами да откриват, отсяват и трупат в себе си информацията, за да бъдат компетентни, когато им се наложи да застанат пред зрителите. Предимство е имал този, който знае повече. Сега всички сме равни пред Гугъл и след Гугъл и това важи не само за журналистиката".

Запален по баскетбола и печелил награди като състезател, макар и непрофесионалист, съвсем логично Спас Кьосев, мечтае да направи интервю със знаменития Майкъл Джордан - Въздушния." Бих го попитал - какво го държи на земята, откъде събира неизчерпаемия си глад за живот, победи и самоусъвършенстване, дори и след като е постигнал всичко? Да се надяваме, че скоро журналистът ще може да зададе лично тези въпроси на голямата баскетболна звезда.

Спас Кьосев

Снимка: БНТ