В последните дни, компанията ни е обект на постоянни спекулации и прокарване на интереси от различни хора чрез медиите. Разбираме, че моментът е удобен, защото нямаме право да се защитим и да споделяме информация, но искаме да се обърнем към вас с призив да правите проверки на твърденията, които публикувате. Има дори публикувани твърдения, които лесно могат да се сверят със съответните документи от достъпни, публични източници и да се види неоспорима истината. Виждаме, че дори не се правят най-бегли и леснодостъпни проверки на информацията, преди тя да бъде публикува. Това заявяват в обръщение към журналистите от "Лирекс", фирмата която поддържа Търговския регистър.

Името на компанията влезе в информационния поток покрай срива на Търговския регистър, за който се разбра на 10 август, но до този момент все още изцяло не е преодолян.

"Лирекс" опровергава медийни публикации, според които е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за 3.6 млн. лв. за оборудване. Компанията уточнява, че не само не е печелила такъв търг, но дори не е участвала като се позовава на документи от поръчката. За подобен подписан договор с "Лирекс" съобщи правосъдният министър Цецка Цачева на извънредното парламентарно заседание вчера, което беше свикано заради проблема с достъпа до Търговския регистъра.

 "Последният такъв пример е от вчера. Вследствие на извънредното заседание на парламента, в някои медии се появиха цитати и преразкази на думи на г-жа Цачева, които се твърди, че тя е казала от парламентарната трибуна по време на изслушването. Според тях, през декември миналата година Лирекс е спечелила поръчка на Агенцията по вписванията за оборудване на стойност 3,6 милиона лева. Всички документи за тази поръчка са свободно достъпни на сайта на Агенцията по вписванията. В тях ясно се вижда, че Лирекс не е печелила такъв търг, като дори не сме участвали в такова нещо и нямаме никакво отношение към него. За сметка на това в мотивите за тази обществена поръчка, може да прочетете становището на Агенция по Вписванията за състоянието на Търговския регистър към онзи момент.

Имайки предвид тези явни неистини, не смятаме за необходимо да опровергаваме всички други изказвания и писания, с които се подронват авторитета и надеждността ни, които хората в екипа ни са доказвали през годините многократно. Спряхме се конкретно на тези публикации, защото е изключително лесно да бъде проверена истинността им, преди да бъдат оповестени публично. В момент, в който хората в компанията 100% са се фокусирали да работят в интерес на държавата и обществото, за да възстановим работоспособността на регистъра, се надяваме, че можем да разчитаме на професионализма и обективността на медиите", заявиха от "Лирекс".