От днес личните лекари ще могат да дават направление за безплатен PCR тест за COVID-19, но при поне два симптома на заболяването. Това обаче ще стане факт до няколко дни.

Промените бяха обнародвани в "Държавен вестник" и влизат в сила със задна дата - от 1 ноември. Направлението ще може да бъде издавано и електронно.

При какви условия личните лекари ще издават направления за PCR тестове?

Пациентът трябва да има поне два от следните симптоми:

- новопоявила се температура; новопоявила се кашлица, предимно суха;

- новопоявила се отпадналост;

- новопоявили се загуба на вкус и/или обоняние; новопоявило се затруднено дишане или недостиг на въздух;

- миалгия;

- главоболие;

- диария;

- гадене и повръщане;

- гърлобол;

- кислородно насищане, по-малко от 92% или по-малко от 88% (ако пациентът е с ХОББ) при проведена пулсоксиметрия, ако има такава възможност.

Няма да се издават направления за безплатен PCR на пациенти в болници или насочени за хоспитализиране заради влошено или тежко общо състояние. Няма да се издават и за контролни, скринингови изследвания или на контактни безсимптомни лица. Направление няма да се издава и на хора, които вече са направили бърз антигенен тест и заболяването е установено.

Как ще се издава направлението?

"До два-три работни дни ще може да започне издаването на този вид здравен документ", заяви пред Радио София д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на Българския лекарски съюз

Документът ще може да се издава по електронен път след телефонно обаждане на пациента до неговия лекар и снемане на анамнезата. Изследването ще може да бъде извършвано във всяка лаборатория, която работи с Националната здравноосигурителна каса и осъществява PCR тестове. Отчитането ще бъде върнато към лекаря също по електронен път.

Личният лекар ще може да издава по своя преценка направление по електронен път за рентгенови или кръвни изследвания.

Д-р Брънзалов изрази надежда в най-скоро време всички направления да бъдат в електронен вид.

Общопрактикуващите лекари няма да имат лимит за издаване на направления за PCR тест, увери заместник-председателят на Българския лекарски съюз. Той, обаче, призова всички пациенти да не злоупотребяват с тази възможност и да не натоварват допълнителни здравната система без реална нужда.