Драматичната история на малкия Мустафа, който 45 дни лежи сам в УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив стана обществено достояние, след като преди два дни служителка на клиниката отправи призив във Фейсбук за даряване на дрешки на момченцето. От две години Мустафа се бори с остра лимфобластна левкемия.

Само за часове Детската клиника бе затрупана от дрешки, играчки и храна за детето. Реагираха и социалните служители в Пловдив.

Оказа се, че майката на Мустафа е на 21 години. Има още три деца, които са по-малки от болното момченце. За тях обаче се грижат бабата и дядото, защото майката живее с новия си мъж в ромската махала на Кърджали.

В двете стаички в крумовградското село Бряговец обаче живеят 13 души. Баня няма, а тоалетната е на двора.

Вчера социалните служители изведоха трите деца от къщата и ги настаниха в дома в Кърджали. Социалните ще направят всичко възможно те да не се отделят от семейството или ще потърсят техни близки, които да се грижат за тях. Ако това е невъзможно ще се търси приемно семейство.

Журналисти пък откриха майката Джейлян в Кърджали.

"Не можах да отида там при Мустафа, знам че е болен, ама знам че майка ми ще ходи при него. Не знам защо са ми прибрали другите деца, които са при родителите ми. Не искам децата да са при мен, липсват ми, обичам ги, но не мога да се грижа за тях", заяви пред Нова телевизия 21-годишната жена.

По думите й децата не са при нея, защото майка й не й ги дава, но й тя самата не иска да са при нея. Вторият й съпруг също не иска те да са при тях. Двамата живеят в една стая, в която няма нищо, няма и баня.

Джейлян е ходила на училище само една седмица в първи клас. Децата й също не ходят на училище.

Младата майка научила, че социалните са взели децата й от майка си.

„Не знам защо са ги взели. Няма причина да ги вземат”, смята тя.

9-годишният Мустафа ще остане за лечение поне до края на годината. След това социалните трябва да решат дали момченцето да постъпи в приемно семейство.

Вече има десетки желаещи да се грижат за детето, съобщи пред БНР Александър Миланов от Националната асоциация за приемна грижа. Той обаче отправи критики към служителите в болницата и социалните служби.

"Законът за закрила на детето е категоричен, че когато е налице риск за едно дете, болницата е трябвало да сигнализира на Отдела за закрила на детето. Органите, които трябва да защитават децата и техните права, самите те понякога не са наясно. Понякога и на самите служби не можем да имаме доверие. Това да оставиш само дете месец в болница, е неглижиране. Това е форма на насилие", категоричен бе Миланов.

Социалните: Мустафа няма да бъде върнат на майка му

"Пряк социален работник ще бъде назначен да работи с болния от левкемия 9-годишен Мустафа. Той няма да бъде върнат на майка му, дори тя да се появи в момента", това каза днес пред журналисти Надя Танева, заяви директорът на „Социално подпомагане – Пловдив“ Надя Танева, цитирана от БТА и Дарик радио.

Тя допълни, че първата му задача ще е свързана с преодоляване на образователните, психологически и емоционални дефицити на детето. Ще се работи усилено и за преодоляване на езиковата бариера. След шестмесечното му лечение, специалистите ще преценят каква мярка за закрила да бъде предприета.

На въпрос, ако майката Джейлян Халилова се появи при сина си, дали ще бъде допусната да го придружава в болницата или това ще е работа на социалния работник, Танева отговори, че първо ще се прецени емоционалното състояние на майката. Социалните служби веднага ще бъдат уведомени за пристигането й. Не е изключена опасността, ако тя остане за няколко дни при Мустафа, после отново да реши да си тръгне, което няма да е полезно за детето.

При всички случаи майката няма да бъде оставена да взема решения сама, нито ще й бъде позволено да изведе момчето от болницата, което се случвало преди.