„Полет 633 на авиокомпанията „България Ер” трябваше да излети от Бургас за Москва в 8 ч. Но понеже не е платен от туристическата компания „Алма Тур”, той е задържан, съобщи руското генерално консулство във Варна, цитирано от ИТАР-ТАСС.

Останалите два полета, които са задържани, са полет 631 за Москва, който е трябвало да излети в 13 часа и полет 4951 за Санкт Петербург с час на излитане 15.20 ч., съобщиха за Дир. бг от представителството на "България Ер" на летище Бургас.
 От "Алма тур" обясниха, че от сутринта водят преговори с авиопревозвача относно плащанията, но не могат да се ангажират със срок, в който полетите ще бъдат изпълнени. Правели обаче всичко възможно кризисната ситуация да бъде разрешена.

По-късно говорителят на националния превозвач Антония Атанасова съобщи, че анулирането на всички полети, резервирани от туроператорската фирма е заради натрупан дълг от над 7 млн. лева към „България ер”, предаде "Фокус". Атанасова посочи, че компанията се извинява и призова пътниците, ползващи услугите на туроператора "Алма Тур", да се обръщат към него за информация. Всички останали редовни полети до Русия се изпълняват точно по разписание.

 Представители на руското консулство във Варна посетиха летището и се договориха за осигуряване на храна и вода за пътниците, съобщи още ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".  

Освен трите спрени полета други на "България Ер" с туристи на "Алма тур", насрочени за днес, няма. За утре вечер е планиран един за Хелзинки,  каза за БТА Стоян Митев, представител на авиокомпанията за Бургас. Той добави, че чекирането на пътниците и подготовката на самолетите за излитане може да се организира за около два часа, ако двете компании се договорят за изостаналите плащания.
  Руските туристи, изнервени от дългото чакане, започнаха да буйстват, съобщи БНР. Служители на „Гранична полиция” се опитаха да задържат младо момче във видимо нетрезво състояние. Руската група обаче не допусна полицията да отведе момчето и след кратки сблъсъци то беше освободено. Руските туристи, чакащи на летището, са настанени в хотели в Бургас, съобщиха от туристическа агенция “Алма тур“ късно вечерта.

Лента.ру напомня, че в последните месеци няколко руски туристически компании са фалирали. 
Фирмата „Алма Тур" е член на Българската асоциация на туристическите агенции, основана е още през 1991 година и има офиси в България, Русия, Румъния, балтийските страни и Украйна.

През тази година за първи път руските туристи изпреварват като брой германските, а курортите по Южното Черноморие са посрещнали групи от държави, в които България не е особено популярна, изтъкнаха преди дни от туристическия бранш.
Според данните на летищата в Бургас и Варна през тази година руските туристи са общо 290 хил. души, а германските - 242 хил., като най-вероятно това ще се запази до края на сезона.