Месец след трагичния инцидент в "Пирогов", при който след взрив във II-ро Вътрешно отделение загинаха двама пациенти, проговори лекарят, който по време на нощното си дежурство пръв се озовава на мястото на трагедията. Д-р Даниел Петров е човекът, който вади телата на умрелите и спасява обгазените.

В онази тежка нощ той е на пост в кардиологията - един етаж над II-ро Вътрешно отделение. Спомените за ужаса, на който става свидетел, няма да изчезнат. В огъня влиза, без да се замисли, въпреки ударната вълна и пламъците.

"Лекарят има рефлекс, особено в спешния център, независимо дали ще е пожар или идентичен случай, той така е научен и реагира по най-бързия начин", разказа д-р Даниел Петров пред NOVA.

Миризмата на изгоряло още се носи на етажа. Почернелите тавани, обгорелите маркучи, по които е подаван кислорода на нуждаещите се пациенти и опожарените стени напомнят за трагедията в най-голямата спешна болница.

"Работя в болницата от 1990 г. Първо бях санитар, а след това станах лекар. Дори в непрогледна тъмнина мога да ходя със затворени очи вътре. Познавам всичко. Сградата ми е много скъпа и сега гледам с тъга тази разруха", каза още лекарят.

Кадър от Нова телевизия

Въпреки тежките моменти, той свързва "Пирогов" главно с позитивни емоции. Спасеният човешки живот и искрената благодарност на пациентите са най-ценната награда в дългата му практика.

"Не само материалното радва. Радостта на хората е много по-важна. Понякога обаче напрежението и преумората надделяват. В кръга на шегата съм си мислил, че е по-добре медицината само да я преподаваш, а не да я работиш. Разбира се, никога не съм съжалявал за избора ми да бъда лекар", сподели още д-р Петров.

Съжаление за избора си да спасява хора у него няма, има обаче понякога моменти на огорчение, когато лекарите стават жертви на насилие.

"Хората трябва да имат повече доверие на нашата гилдия, защото тя го заслужава", заключи лекарят.