В определен момент всеки един от нас ще се зарази с коронавируса. Въпросът е кога ще се зарази и как ще прекара заразата. Това каза пред bTV лекарят на годината д-р Александър Оскар, който се грижи за детското зрение.

В деня на Св. Иван Рилски Чудотворец Българският лекарски съюз отличи най-добрите медици. Голямата награда "Лекар на годината" спечели доц. Александър Оскар, началник на Клиниката по очни болести в Александровска болница, който в последните 7 години провежда кампания за детското зрение.

Доктор Оскар става доброволец още в самото начало на COVID кризата. "Страх нямаше, имаше тревога от неизвестното. Все още преобладава неизвестното, но вече медицината разполага с необходимите средства да повлияе на усложненията на заболяването, а и системата е доста по-подготвена да се справи с проблема", споделя той.

"Няма как да не ме притеснява фактът, че загиват медици на първа линия, има и близки, които страдат. Няма как да не ме притеснява фактът, че това обърква както здравеопазването, така и нашия живот", допълва лекарят на годината.

Медикът призова за спазване на мерките - носене на маски и на закрито, спазване на дистанция и избягване на струпвания на много хора на едно място.

"Никой не е изцяло защитен. В определен момент всеки един от нас ще се зарази. Въпросът е кога ще се зарази и как ще прекара заболяването. От нас зависи да забавим скоростта на заразяване на населението и да минимизираме усложненията от самата зараза", каза доктор Оскар.

Той напомни, че е важно да подбираме източниците си на информация по темата, тъй като са изключително много фалшивите новини и конспиративните теории, свързани със създаването и разпространяването на коронавируса.

"Дигиталните устройства са стационарни и мобилни. Най-опасни за зрението са мобилните - телефони и таблети, тъй като децата ги доближават прекалено близко до очите си и това изключително затормозява зрителната система. Натоварва се и нервната система. Дигиталната форма на обучение има своите предимства в определени ситуации, но трябва да се подхожда внимателно, тъй като крие големи рискове", казва още медикът.

Докторът съветва родителите да се използват настолни компютри. На всеки 20-30 минути децата да почиват и да гледат надалече и да не се по цял ден пред екраните.